Martin Shkreli, „cel mai detestat om din Statele Unite”, a fost condamnat vineri la 7 ani de închisoare pentru fraudă, scrie New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În vârstă de 34 de ani, Shkreli este supranumit „pharma bro”, după ce a crescut preţul unui medicament folosit în tratarea infecţiei cu HIV cu 5000%, în 2015.

El a fost condamnat vineri - independent de acest caz - după ce, anul trecut, fusese declarat vinovat de fraudă.

Iniţial, procurorii au cerut o condamnare cu cel puţin 15 ani de închisoare.

Condamnarea lui are legătură cu implicarea sa în compania farmaceutică Retrophin, pe are a fondat-o în 2011, şi cu două fonduri pe care le-a condus. În august 2017, el a fost condamnat pentru trei din opt capete de acuzare.

„Nu am fost niciodată motivat de bani”, a spus Shkreli, vineri. Declaraţia şi-a prezentat-o cu lacrimi în ochi. „Am vrut să îmi cresc reputaţia. Sunt aici din cauza greşelilor tâmpite şi neglijente pe care le-am făcut”.

La scurt timp după pronunţarea verdictului, avocaţii lui au sugerat că el nu va fi trimis la închisoare. Ei au declarat că Shkreli a returnat banii investitorilor, ceea ce înseamnă că nu au existat pierderi financiare - o variabilă importantă în determinarea sentinţei.

Judecătoarea Kiyo A. Matsumoto a respins acest argument şi a dispus că Martin Shkreli va trebui, în plus, să plătească 7,36 de milioane de dolari statului, pentru a acoperi frauda. Mai mult, ea a autorizat guvernul să confişte acţiunile lui Shkreli, inclusiv un album Wu-Tang Clan şi un Picasso, dacă nu va putea plăti suma.

Unicul exemplar al albumului „Once Upon a Time in Shaolin” a fost, aparent, cumpărat de antreprenor cu 2 milioane de dolari.

Înainte de audierea de vineri, jurdecătoarea a primit mai multe scrisori din partea unor susţinători ai lui Martin Shkreli, care au spus că el a fost un copil sclipitor şi studios, consumat de faima dată de internet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.