Presupusul autor al atacului cu maceta în două biserici din Algeciras, în sudul Spaniei, soldat miercuri seara cu moartea unui paracliser şi rănirea gravă a unui preot, în urma căruia autorităţile au deschis o anchetă cu privire la terorism, aştepta să fie expulzat din iunie, însă nu avea ”antecedente”, anunţă joi Ministerul spaniol de Interne, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest marocan, în vârstă de 25 de ani, arestat după atac, nu are ”antecedente penale sau în domeniul terorismului în Spania sau în sytate aliate” şi nu era supravegheat de către serviciile spaniole, dă asigurări ministerul.

O anchetă a fost deschisă cu privire la presuuse fapte de terorism şi este coordonată de către un magistrat din cadrul Audienţei Naţionale, tribunalul însărcinat cu dosare de terorism, a anunţat parchetul, fără să facă alte precizări.

”După ora (locală) 19.00 (20.00, ora României), un bărbat a intrat în Biserica San Isidro din Algeciras şi l-a atacat pe preot, înarmat cu o macetă, rănindu-l grav”, anunţă Ministerul de Interne.

Sacristianul a ”reuşit să iasă din biserică, dar a fost prins din urmă, afară, de către atacator, care i-a aplicat mai multe lovituri mortale”, precizează ministerul, adăugând că atacatorul a fost ”imobilizat şi arestat” de poliţie.

Cele două biserici se află la câteva minute de mers pe jos una faţă de cealaltă în acest oraş din extremitatea de sud a Spaniei.

Poliţia, care a anunţat iniţial un bilanţ de mai mulţi răniţi, anunţă acum că numai preotul a fost rănit în atac.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a serviciilor de urgenţă, preotul a fost rănit ”la gât” şi a fost spitalizat, iar paracliserul a murit pe loc.

Sacristanul se numea Diego Valencia, iar preotul Antonio Rodríguez, potrivit primarului din Algeciras.

Ministerul spaniol de Interne ţine să sublinieze că este ”imposibil, pntru moment, să se determine natura atacului”.

Într-o înregistrare video difuzată de către poliţie, suspectul apare filmat din spate, purtând pantaloni negri şi un hanorac cu glugă, gri, cu negru şi alb.

Încătuşat, el merge în şosete pe un culoar, încadrat de doi poliţişti.

Primarul din Algeciras a declarat o zi de doliu şi i-a îndemnat pe locuitori să se adune în semn de ”respingere” a acestui atac, joi la prânz, în faţa bisericii în care a fost ucis paracliserul.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a transmis, într-un mesaj postat pe Twitter, ”cele mai sincere condoleanţe rudelor sacristanului decedat în teribilul atac din Algeciras” şi le-a urat ”însănătoşire grabnică răniţilor”.

Preşedintele regiunii Algeciras, Juanma Moreno, a denunţat pe Twitter acest atac ”teribil şi de intolerabil”.

”A fost asasinat un sacristan şi a fost rănit cel puţin un preot”, denunţa el, îndemnând la ”prudenţă”, în contextul în care ”o anchetă este în curs”.

Liderul Partidului Popular (PP; dreapta), principala formaţiune din opoziţie, Alberto Núñez Feijóo, s-a declarat ”consternat de atacurile comise în această (miercuri) seara la Algeciras”.

Ultimele atentate au avut loc în Spania în august 2017, când două atacuri comise de către o celulă jihadistă s-au soldat cu 16 morţi şi 140 de răniţi pe bulevardul Las Ramblaa, la Barcelona, şi în staţiunea balneară Cambrils.

Ele au fost revendicate de organizţaia Statul Islamic (SI).

Cei trei membri rămaşi în viaţă ai celulei au fost condamnaţi la pedepse de opt, 46 şi 53 de ani de închisoare.â

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.