Fostul şef de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, s-a predat joi pentru a fi pus sub acuzare de către procurorii locali din Georgia pentru presupusul său rol în schema de anulare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2020 în acest stat, un dosar în care este inculpat şi fostul preşedinte Donald Trump, aşteptat şi el să se predea peste câteva ore, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce s-a predat la închisoarea din comitatul Fulton, conform procedurii, autorităţile din Georgia i-au făcut fotografii şi l-au amprentat în calitate de inculpat. Ulterior, au făcut publică fotografia de identificare a lui Mark Meadows.

Meadows a fost acuzat de două infracţiuni: încălcarea legii RICO din Georgia - o lege care se referă în special la infracţiuni de şantaj şi extorcare şi a fost folosită în special pentru combaterea corupţiei şi a mafiei - şi solicitarea făcută unui funcţionar public de a-şi încălca jurământul. El neagă că ar fi făcut ceva ilegal.

Mark Meadows a fost eliberat după ce a fost înregistrat la închisoarea din comitatul Fulton. Fostul oficial de la Casa Albă a acceptat un acord cu procurorii pentru o cauţiune de 100.000 de dolari, potrivit documentelor judiciare. Procedura a durat aproximativ o oră. 

Acuzaţiile care i se aduc sunt legate în principal de participarea fostului şef de cabinet la celebra convorbire telefonică dintre Trump şi secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, la începutul lunii ianuarie 2021, când Trump l-a presat să "găsească" suficiente voturi pentru a-l declara câştigător.

Meadows doreşte însă ca dosarul său să fie mutat la o instanţă federală, susţinând că acuzaţiile împotriva sa ar trebui să fie respinse în baza unei legi federale de imunitate care protejează comportamentul avut în calitate de oficial al guvernului SUA. El ceruse instanţei să amâne ordinul de a preda, dar judecătorul a refuzat.

Meadows a fost ultimul şef de cabinet al lui Trump la Casa Albă şi a jucat un rol-cheie în explorarea modalităţilor de anulare a alegerilor din 2020. În plus faţă de celebrul telefon cu Raffensperger, el a participat la o întâlnire de la Casa Albă, în decembrie 2020, în care Trump a luat în considerare folosirea armatei pentru a confisca maşinile de vot. E-mailuri arată că el i-a îndemnat, de asemenea, pe oficialii Departamentului de Justiţie să investigheze acuzaţii vagi de fraudă, dar acest aspect nu face parte din acuzaţii.

TRUMP SE OPUNE CA PROCESUL SĂ AIBĂ LOC LA 23 OCTOMBRIE

Şi fostul preşedinte Donald Trump este aşteptat să se predea joi seara pentru a fi înregistrat la închisoarea din comitatul Fulton. El este vizat de 13 capete de acuzare legate de cazul de subminare a alegerilor din Georgia din 2020. Trump este aşteptat să sosească la Atlanta, în Georgia, de la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey.

CITEȘTE ȘI Trump urmează să se prezinte joi la o închisoare din Atlanta pentru a fi amprentat şi fotografiat ca inculpat în cel de-al patrulea dosar penal cu care se confruntă. Cu câteva ore înainte, şi-a înlocuit avocatul principal

Înainte de a pleca spre Georgia, Donald Trump a postat joi pe platforma sa de social media Truth Social: "ORA ARESTĂRII: 19:30 (vineri, 2:30 ora României)".

În aceeaşi postare, fostul preşedinte s-a lăudat cu numărul de vizualizări pe care interviul său cu fostul prezentator Fox News Tucker Carlson le-a adunat pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter. Trump a preferat să difuzeze acest interviu în loc să participe la prima dezbatere a prezidenţiabililor republicani care a avut loc miercuri seară. "231.000.000 de vizualizări şi încă se numără. Cel mai mare videoclip de pe Social Media, EVER, mai mult decât dublu faţă de Super Bowl! Dar vă rog să mă scuzaţi, trebuie să încep să mă pregătesc să mă îndrept spre Atlanta, Georgia, unde crimele şi alte infracţiuni violente au atins niveluri nemaiîntâlnite până acum, pentru a fi ARESTAT de către un procuror districtual din stânga radicală şi de joasă speţă, Fani Willis, pentru un apel telefonic PERFECT şi pentru că am avut îndrăzneala de a contesta o ALEGERE FRAUDATĂ şi BLOCATĂ. DOVEZILE SUNT IREFUTABILE! ORA ARESTĂRII: 19:30", a scris Trump.

Pe de altă parte, avocaţii fostului preşedinte Donald Trump i-au transmis joi judecătorului că se opun datei de începere a procesului din Georgia propusă de procuroarea Fani Willis - 23 octombrie.

Willis a făcut această solicitare într-un document depus în instanţă în cursul zilei de joi.

Avocaţii au mai spus că vor încerca să separe dosarul său din Georgia de co-inculpatul Ken Chesebro, care încearcă să grăbească data procesului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.