Marine Le Pen a îndemnat luni Uniunea Europeană ”să-l ameninţe” cu ”sancţiuni” pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, iar pe preşedintele francez Emmanuel Macron ”să ne reinstituie frontierele” împotriva ”actului de război”, în opinia sa, al Ankarei, care a permis un aflux de migranţi la frontierele greceşti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Recep Tayyip Erdogan este aşteptat luni la Bruxelles, unde urmează să abordeze problema migraţiei, în contextul în care zeci de mii de migranţi încearcă să treacă frontiera dintre Turcia şi Grecia.

El a anunţat la 29 februarie că încetează să mai respecte acordul din martie 2016 care prevede ca migranţii să rămână în Turcia, în schimbul unui ajutor european acordat Ankarei.

Luni, Bruxellesul ”va trebui să dea dovadăde fermitate faţă de el, săii spună că a forţa migranţi, în mod violent, să încerce să treacă o frontieră a unei ţări europene este inadmisibil. Trebuie să fie ameninţat şi să se aplice sancţiuni dacă este nevoie” şi ”ca ţările europene să trimită oameni pentru a ajuta Grecia să-şi apere frontierele”, a apreciat preşedinta Rassemblement National (fostul FN, extremă dreapta) la RTL.

Ea a criticat-o pe preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care este ”pe cale să spună că, ceea ce trebuie este ca turcii să fie plătiţi din nou, să li se dea turcilor aproape 500 de de milioane (de euro), care sunt pe cale să facă ceea ce în mod normal este analizat ca un act de război”.

”Nu ne putem comporta atât de total supuşi faţă de Turcia (...). Dacă CE este în definitiv incapabilă să apere ţările europene, atunci trebuie ca liderii europeni să se protejeze singuri”, a insistat ea, cerându-i ”lui Emmanuel Macron imediat să recheme ambasadorul nostru, să trimită ambasadorul turc în Turcia” şi ”mai ales” ”să ne reinsituie frontierele”.

O sursă europeană declara joi pentru AFP că CE pregăteşte un nou ajutor suplimentar în valoare de 500 de milioane de euro pentru refugiaţii sirieni din Turcia şi o serie de alte măsuri în vederea calmării tensiunilor cu Ankara.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.