Filipineza Maria Ressa a declarat, sâmbătă, că Premiul Nobel pentru Pace care i-a fost atribuit în această săptămână este pentru “toţi jurnaliştii din lume”, ea menţionând că îşi va continua lupta pentru libertatea presei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Acesta este cu adevărat pentru toţi jurnaliştii din lume. Avem nevoie de ajutor pe atât de multe fronturi – este mult mai dificil şi periculos să fii jurnalist în ziua de azi”, a spus Ressa într-un interviu pentru AFP.

Maria Ressa a precizat că speră ca premiu primit să reprezinte o protecţie pentru ea şi pentru alţi jurnalişti din Filipine în faţa atacurilor fizice şi din mediul online.

“Acest ‘noi împotriva lor’ nu a fost niciodată ceva inventat de jurnalişti, a fost creaţia oamenilor de la putere care au vrut să folosească un tip de leadership care divizează societatea”, a adăugat Ressa, menţionând că premiul este ca “o doză de adrenalină”. “Sper că acesta ne permite nouă, jurnaliştilor, să ne facem treaba bine fără teamă”.

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit joi de către Comitetul Nobel norvegian jurnaliştilor Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia, pentru ”lupta lor curajoasă” în apărarea libertăţii de exprimare în Filipine şi Rusia.

Maria Ressa, în vârstă de 58 de ani, este fondatoarea site-ului Rappler. O reprezentantă a presei independente, ea se află în conflict cu regimul lui Rodrigo Duterte, care nu a ezitat să o aresteze cu privire la o ”defăimare cibenetică”. Anchetele sale jurnalistce sunt foarte dure împotriva politicii în lupta împotriva drogurilor a Guvernului filipinez.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.