Maria Ressa, laureată a premiului Nobel din Filipine, şi site-ul său de ştiri, Rappler, au fost achitaţi de o instanţă de acuzaţiile de evaziune fiscală, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fondatoarea publicaţiei de ştiri Rappler spune că acuzaţiile au fost motivate politic şi că aceasta a fost o victorie "pentru fiecare filipinez care a fost vreodată acuzat pe nedrept”.

Directorul executiv şi cofondator al Rappler a primit premiul Nobel pentru pace în 2021 pentru activitatea sa de "protejare a libertăţii de exprimare" şi a fost lăudată pentru că a expus abuzurile de putere şi autoritarismul în creştere sub conducerea preşedintelui filipinez de atunci, Rodrigo Duterte.

Publicaţia ei şi-a câştigat reputaţia pentru reportajele în profunzime şi pentru examinarea dură a războiului mortal al lui Duterte împotriva drogurilor.

"Această achitare nu este doar pentru Rappler, ci şi pentru fiecare filipinez care a fost vreodată acuzat pe nedrept", a declarat Ressa după verdict, descriindu-l ca o victorie pentru justiţie şi adevăr.

"Aceste acuzaţii ... au fost motivate politic ... Un abuz de putere neruşinat", a adăugat ea.

Cazul de evaziune fiscală a pornit de la acuzaţiile agenţiei de stat pentru venituri, potrivit cărora Rappler a omis din declaraţiile sale fiscale veniturile obţinute în urma unei vânzări de certificate de depozit către investitori străini în 2015, ceea ce a devenit ulterior baza autorităţii de reglementare a valorilor mobiliare pentru a-i revoca licenţa.

Departamentul de Justiţie din Filipine a declarat că a respectat decizia instanţei.

Ressa, în vârstă de 59 de ani, a fost eliberată pe cauţiune, în timp ce face apel împotriva unei sentinţe de şase ani de închisoare pronunţată în 2020 pentru calomnie.

Ea s-a luptat cu o serie de procese intentate de Guvern care au alimentat îngrijorarea internaţională cu privire la hărţuirea presei în Filipine, unul dintre cele mai periculoase locuri din Asia pentru jurnalişti.

Filipine s-a clasat pe locul 147 din 180 de ţări în Indexul mondial al libertăţii presei din 2022, iar Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor a clasat Filipine pe locul şapte în lume în indexul impunităţii din 2021, care urmăreşte decesele membrilor mass-media ai căror ucigaşi sunt liberi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.