Maria Butina, care a pledat vinovată la acuzaţia că este agentă rusă, a fost condamnată vineri la 18 luni de închisoare de către un tribunal de la Washington, după ce s-a infiltrat în aparatul politic american prin legături cu NRA, puternicul lobyy american al armelor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inculpată de un ”complot” în vederea ”promovării intereselor Rusiei”, după ce a fost arestată în iulie 2018, ea este prima rusă a cărei vină a fost recunoscută în anchete privind amestecul Moscovei în campania prezidenţială americană din 2016.

Procurorii americani au precizat că recomandă doar 18 luni de închisoare din cauza ”ajutorului consecvent acordat forţelor de ordine”.

Maria Butina, în vârstă de 30 de ani, cooperează cu justiţia americană după ce a pledat vinovată, în decembrie, de faptul că a acţionat ca agent al unei ţări străine, fără să notifice în mod oficial Guvernul, un capăt de inculpare catalogat drept ”spionaj light” de către acuzare.

Avocaţii săi au argumentat, însă, că ea a petrecut nouă luni la închisoare şi au cerut ca ea să fie trimisă în Rusia, în urma pronunţării pedepsei.

”Maria este acuzată că a purtat o diplomaţie paralelă şi că a făcut lobby în conferinţe”, a apreciat unul dintre avocaţii săi.

Moscova a denunţat însă nişte acuzaţii americane ”nefondate” şi o ”inchiziţie politică”.

Originară din Siberia, ea a fost remarcată încă din 2014 de lobby-ul conservator american prin faptul că a militat în favoarea unei organizaţii ruse în favoarea armelor - ”Dreptul la arme”.

Pe reţele de socializare, tânăra cu păr lung şi roşcat denunţa reglementarea strictă a armelor în ţara sa, pozând adesea cu un pistol în mână.

MONEDĂ DE SCHIMB

În cadrul unor vizite în Statele Unite, ea s-a întâlnit, încă din 2015, cu reprezentanţi ai National Rifle Association (NRA), cel mai mare lobby american de arme, apropiat Partidului Republican.

Potrivit acuzării, ea lucra sub conducerea lui Aleksandr Torşin, un oficial politic şi bancher apropiat preşedintelui Vladimir Putin şi care este vizat de sancţiuni americane din aprilie.

Justiţia americană apreciază că, în pofida absenţei unor legături între acuzată şi serviciile de informaţii ruse, ea făcea parte dintr-un complot al Kremlinului vizând să se infiltreze şi să perturbe sistemul politic american, şi anume în timpul alegerilor din 2016, în care Trump a obţinut o victorie.

Însă cazul său nu pare legat de ancheta complexă a procurorului Robert Mueller cu privire la amestecul rus. Raportul procurorului, făcut public săptămâna trecută, a conchis că nu a existat o înţelegere între membri ai echipei de campanie a lui Trump şi Rusia, în pofida unor numeroase contacte.

Procesul se încheie în contextul în care, în Rusia, un american, Paul Whelan, a fost arestat, la sfârşitul lui decembrie, şi acuzat de spionaj.

 

Unii obsrvatori apreciază că el ar putea servi drept monedă de schimb.

Washingtonul ”trebuie să ţină cont că ei au un american şi că noi avem o rusă”, apreciază Steven Hall, un fost şef al Diviziei de operaţiuni din cadrul CIA.

Însă această teză este respinsă de către fratele lui Paul Whelan.

”Nu există motive să creadă că rezultatul audierii (de vineri) va avea un efect asupra detenţiei lui Paul”, a declarat pentru AFP David Whelan.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.