Niciun premier britanic nu va putea gestiona impactul economic al Brexitului asupra Marii Britanii sau să menţină puterea globală a ţării în afara UE, mai ales după un Brexit fără acord, i-a avertizat premierul olandez Mark Rutte pe candidaţii la conducerea Partidului Conservator, informează Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Vorbind înaintea summitului Consiliului European de la Bruxelles, Rutte a declarat pentru BBC Radio 4: „Cu un Brexit strict – chiar şi cu un Brexit normal – Marea Britanie va fi ceva diferit. Va fi o ţară slăbită”.
 
„Este inevitabil. Pentru că nu mai faceţi parte din Uniunea Europeană şi nu sunteţi destul de mari ca să aveţi o poziţie importantă, destul de importantă pe scena globală, singuri”, a adăugat Rutte.
 
Liderul olandez, care s-a descris ca fiind „un anglofil”, a precizat că următorul premier britanic trebuie să exprime foarte clar ce doreşte de la UE, dacă doreşte modificarea Declaraţiei Politice privind viitoarea relaţie între cele două părţi. Totuşi, Rutte a eliminat posibilitatea ca acordul Brexitului să fie modificat.
 
Rutte a criticat afirmaţiile lui Boris Johnson, principalul favorit să devină viitorul premier, care a afirmat că ar putea exista o perioadă de tranziţie după un Brexit fără acord: „După cum ar spune Boris Johnson, Brexitul înseamnă Brexit, iar un Brexit strict este un Brexit strict. Nu ştiu cum ai putea îndulci asta”.
 
Rivalul lui Johnson, ministrul de Interne Sajid Javid a declarat că ar putea renegocia soluţia de rezervă privind Irlanda de Nord direct cu Dublinul. El a fost criticat de asemenea de Rutte care a precizat că nu poate exista „o uşă din spate” pentru piaţa unică.
 
Rutte a declarat că dacă un premier britanic va dori o amânare a Brexitului pentru a continua negocierile, ceea ce a propus ministrul Mediului Michael Gove, el ar trebui să exprime clar că va accepta modificări aduse „liniilor roşi pe care le are Marea Britanie în acest moment”.
 
„Sper ca această campanie să fie făcută ca o poezie iar guvernarea ca o proză, după cum a spus, cred, Churchill la un moment dat”, a afirmat Rutte.
 
„Şi ca atunci când noul lider va primi toate informaţiile cu privire la unde suntem în negocierile pentru Brexit, îşi va da seama .. că ceva trebuie să se schimbe în poziţia britanică”, a completat el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.