Marea Britanie urmează să trimită un portavion la Oceanul Pacific, HMS Queen Elizabeth, în cadrul unui grup aeronaval, în 2025, împotriva puterii militare tot mai mari a Chinei, anunţă joi Downing Street, în timp ce premierul britanic Rishi Sunak se află în Japonia, la un summit G7, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

HMS Queen Elizabeth a traversat Oceanul Pacific în 2021 şi a făcut o escală în Japonia, în contextul în care aliaţii săi din Occident încercau să contracareze puterea militară tot mai mare a Chinei în egiune.

Sunak, care se află în Japonia la un summit G7 la Hiroshima, a făcut o scală la Tokyo, pentru a vizita o bază navală, unde a anunţat că Marea Britanie îşi va dubla numărul trupelor la viitoarele exerciţii militare comune.

Londra şi Tokyo urmează să convină o ”clauză de consultare” oficială, prin care se angajează să discute probleme de securitate regionale şi mondiale şi măsuri care ar putea fi luate.

Sunak a anunţat că grupul aeronaval urmează să ”acţioneze alătui de Forţele de Autoapărare japoneze şi de alţi parteneri regionali pentru a ajuta la apărarea păcii şi stabilităţii în indo-pacific (regiunea Asia-Pacific)”.

”ACORDUL DE LA HIROSHIMA”

El urma să se întâlnească joi, la Hiroshima, cu omologul său japonez Fumio Kishida şi să anunţe ”Acordul de la Hiroshima”.

Acesta cuprinde acorduri în domeniile apărării, comerţului, ştiinţei şi tehnologiei, dar şi în probleme precum modificările climatice, anunţă Downing Street, fără să facă alte precizări.

Summitul G7 de la Hiroshima, care se desfăşoară în perioada 19-21 mai, intervine într-un ”moment crucial, în care Ucraina îşi intensifică eforturile pentru a supravieţui şi în care noi ne confruntăm cu ameninţări complexe la adresa păcii şi prosperităţii mondiale”, a declarat premierul britanic.

El a anunţat că Marea Britanie ”va galvaniza acţiunea internaţională împotriva coerciţiei economice a unor state ostile şi va consolida susţinerea Ucrainei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.