Un bărbat care se află în stare gravă la spital după ce a fost expus unei substanţe necunoscute într-un centru comercial din oraşul Salisbury este un cetăţean rus condamnat pentru spionaj în serviciul Regatului Unit, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sergei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în urma unui „schimb de spioni” între SUA şi Rusia.

Poliţia a declarat că a avut loc un incident major duminică după ce un bărbat şi o femeie au fost răniţi la un centru comercial din Salisbury.

Substanţa la care au fost expuşi nu a fost încă identificată, iar poliţia ia în calcul posibilitatea unei crime.

Skripal, un fost colonel al serviciilor secrete din Rusia, a fost trimis la închisoare timp de 13 ani în 2006 pentru spionaj în serviciul Regatului Unit. El a fost condamnat pentru că a transmis identitatea agenţilor ruşi din serviciile secrete către serviciile secrete britanice, MI6.

Rusia a spus că Skripal a fost plătit cu 100.000 de dolari pentru aceste informaţii, pe care le transmitea din anii '90.

El este unul dintre cei patru prizonieri eliberaţi de Moscova în schimbul a 10 spioni americani în 2010.

Skripal şi o femeie în jurul vârstei de 30 de ani, se află internaţi la terapie intensivă la un spital din Salisbury.

Vecinii lui Skripal au declarat că poliţistii au ajuns la locuinţa sa duminică în jurul orei locale 17:00 şi nu au mai plecat de atunci.

Ei au spus despre Skripal că era o persoană prietenoasă şi că şi-a pierdut soţia acum câţiva ani.

O femeie i-a văzut pe cei doi pe o bancă în parc: „Pe bancă se afla un cuplu, un bătrân şi o fată mai tânără. Ea se sprijinea de el şi părea că nu mai este conştientă. El făcea semne ciudate cu mâinile şi se uita către cer. Părea că au luat ceva foarte puternic”

Poliţia din Wiltshire a declarat că cei doi nu aveau răni dar au leşinat. Craig Holden, un oficial al poliţiei, a spus: „Pentru că suntem la începutul investigaţiei, nu putem spune dacă a avut loc o crimă”.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.