Biroul premierului britanic Boris Johnson a anunţat, joi, că negocierile comerciale cu Uniunea Europeană sunt ”într-o situaţie ”foarte gravă” şi că nu se va ajunge la un acord dacă blocul nu îşi va schimba substanţial poziţia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timpul unei discuţii telefonice cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Johnson a spus că ”timpul este foarte scurt, iar acum  pare foarte improbabil că nu se va ajunge la un acord dacă poziţia UE nu se va schimba substanţial”, a anunţat biroul acestuia într-un comunicat.

”Premierul a subliniat că negocierile sunt acum într-o situaţie gravă”.

Johnson a afirmat că Marea Britanie a încercat că accepte solicitările ”rezonabile” ale UE referitoare la asigurarea unor condiţii corecte pe piaţă, dar că, deşi distanţa s-a micşorat, există încă diferenţe fundamentale.

Acesta a mai spus că în privinţa pescuitului, un alt subiect dificil, Marea Britanie ”nu poate accepta o situaţie în care să fie singura ţară suverană din lume care să nu îşi poată controla accesul în apele teritoriale o perioadă lungă de timp” şi nici cote care să îi afecteze industria pescuitului.

”Poziţia UE în acest domeniu este pur şi simplu nerezonabilă şi, dacă va fi un acord, este nevoie de o schimbare semnificativă”, potrivit comunicatului.

”Primul ministru a reiterat că a mai rămas puţin timp. Acesta a spus că, dacă nu va putea fi încheiat un acord, Marea Britanie şi UE se vor despărţi prietene, iar Marea Britanie va  efectua tranzacţii cu UE în termeni similari celor cu Australia”.

Australia nu are un acord comercial de liber-schimb cu UE, iar majoritatea relaţiilor comerciale au loc în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.