Ministerul de Externe din Marea Britanie a recunoscut că a şters o postare de pe Twitter în care susţinea că experţii britanici au ajuns la concluzia că neurotoxina folosită în atacul din Salisbury asupra fostului spion rus Sergei Skripal a fost „produsă în Rusia”, scrie Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 22 martie, pe contul de Twitter al Ministerului de Externe din Regatul Unit a apărut o postare în care se susţinea că „o analiză a experţilor de la Laboratorul de Ştiinţele Apărării şi Tehnologie de la Porton Down a arătat clar că neurotoxina de tip novichok a fost produsă în Rusia”.

De asemenea, în postare se preciza că laboratorul din Porton Down este acreditat de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW).

Însă, după ce şeful laboratorului a declarat că nu s-a putut stabili că substanţa a fost produsă în Rusia, postarea de pe Twitter a ministerului a fost ştearsă.

Ministerul de Externe a comunicat că postarea a fost ştearsă deoarece „nu reflecta cu acurateţe” ce a declarat Laurie Bristow, ambasadorul Regatului Unit în Rusia.

De asemenea, Ministerul a precizat că o transcriere a întregului discurs a fost făcută publică de pe 22 martie.

Ei au precizat că discursul a fost postat pe Twitter „în timp real” de către ambasada Regatului Unit şi că a fost „preluat" de Ministerul de Externe pentru a „explica ce s-a întâmplat în Salisbury unei audienţe cât mai mari”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului a declarat: „Una dintre postările de pe Twitter a fost trunchiată şi nu reprezenta cu acurateţe cuvintele ambasadorului. Am şters această postare. Acest lucru nu schimbă cu nimic poziţia noastră că Rusia este responsabilă pentru acest act iresponsabil iar comunitatea internaţională este de acord. Nu există altă explicaţie plauzibilă”.

Guvernul rus a folosit acest incident pentru a-şi reafirma convingerile că atacul din Salisbury este folosit pentru a „defăima” Rusia.

Sergei Ryabkov, adjunctul ministrului de externe rus, a declarat: „Având în vedere ce s-a comunicat înainte de acele rapoarte şi ce comunică oficialii britanici pe reţelele sociale, ajung la concluzia că nu sunt iluzii, ei au desemnat vinovatul de la început şi nu vor să renunţe la această politică”.

Postarea de pe Twitter a apărut la două zile după ce ministrul de Externe, Boris Johnson, a declarat într-un interviu pentru Deutsche Welle că cei de la laboratorul din Porton Down „nu au niciun dubiu” că neurotoxina a fost produsă în Rusia.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, i-a transmis lui Johnson că are de răspuns la întrebări importante.

Corbyn a declarat: „A fost clar o inconsecvenţă, ministrul de Externe a făcut o declaraţie iar Ministerul a postat pe Twitter pentru a susţine cele spuse. Cei de la Porton Down au declarat că nu pot identifica sursa neurotoxinei aşa că apoi Ministerul a şters postarea. Astfel, cum rămâne cu ministrul? S-a făcut de ruşine cu ce a spus la televiziunea germană”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.