Marea Britanie a fost susţinută de aliaţii săi, inclusiv de SUA, în condamnarea Rusiei, în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al ONU de miercuri noapte, deşi Rusia a susţinut la Consiliul de Securitate că nu a creat sau cercetat vreodată neurotoxina Novichok, cea folosită în atacul asupra fostului spion rus, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trimisul Washingtonului, Nikki Haley, a avut un mesaj de susţinere pentru Marea Britanie din partea administraţiei Trump: "Ca să fim clari de la început: Statele Unite se declară solidare cu Marea Britanie. SUA cred că Rusia este responsabilă pentru atacul asupra două persoane din Regatul Unit în care s-a folosit o neurotoxină. Acesta este un moment definitoriu. De multe ori, statele membre spun că sunt împotriva folosirii armelor chimice indiferent de circumstanţe. Acum, un stat membru este acuzat că a folosit arme chimice pe teritoriul altui stat membru. Credibilitatea acestui consiliu nu va supravieţui dacă nu vom trage Rusia la răspundere”.

Jonathan Allen, reprezentantul-adjunct permanent al Marii Britanii la ONU, a spus că Rusia "a încălcat Convenţia Armelor Chimice prin faptul că nu a făcut public programul Novichok”. "Doar acest lucru înseamnă că ar trebui să nu mai luaţi în seama ce auziţi despre posibilitatea ca alte ţări să fi moştenit această tehnologie. Aceasta nu a fost o infracţiune banală. A fost o folosire de forţă ilegală, o încălcare a cartei ONU, care reprezintă baza ordinii internaţionale”, a spus Allen.

Trimisul rus la ONU, Vissaly Nebenzia, a respins acuzaţiile britanicilor şi a sugerat că este posibil ca Guvernul de la Londra să fi plănuit atacul pentru a "strica imaginea” Rusiei înaintea Campionatului Mondial de fotbal din această vară.

"Nu a avut loc nicio cercetare ştiinţifică şi nici nu am dezvoltat neurotoxina Novichok. Cea mai probabilă sursă a atacului sunt ţările care au făcut cercetări pentru aceste arme, inclusiv Marea Britanie”, a spus el.

Ambasadorul rus a a susţinut că scrisoarea prim-ministrului britanic Theresa May este, mai degrabă, "o ameninţare pentru un stat suveran”. "Scrisoarea conţine afirmaţii iresponsabile asupra cărora îmi este şi greu să comentez folosind limbaj diplomatic”, a spus el.

Ulterior, Nebenzia a declarat pentru reporteri că acest caz ar trebui judecat la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW): "Suntem pregătiţi să colaborăm”.

Jonathan Allen a subliniat că Marea Britanie a sesizat deja OPCW pentru a participa la investigaţie. El a descris dovezi semnificative care arată că neurotoxina Novichok a fost dezvoltată de Uniunea Sovietică şi a fost lăsată moştenire Rusiei.

Ambasadorul francez Francois Delattre a susţinut şi el Marea Britanie, oferind "susţinerea şi solidaritatea totală a Franţei pentru Marea Britanie”. "Am ajuns într-un nou stagiu: folosirea unei neurotoxine care nu a fost declarată la OPCW într-un spaţiu public pe teritoriul unei ţări europene”, a spus DeLattre.

Londra urmează să expulzeze 23 de diplomaţi ruşi, după ce Moscova a refuzat să explice cum un agent neurotoxic rusesc a fost folosit împotriva unui fost dublu agent rus, fostul colonel GRU Serghei Skripal, la Salisbury, a anunţat miercuri, ]n Parlament, premierul britanic Theresa May. Diplomaţii au la dispoziţie o săptămână să părăsească regatul. Ei au fost identificaţi ca fiind ”ofiţeri de informaţii nedeclaraţi”, a declarat premierul britanic.

Rusia neagă că a fost implicată în tentativa de asasinare a fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.

Moscova a refuzat să coopereze în acest caz până la ultimatumul dat de Londra, miezul nopţii de marţi spre miercuri.

May a acuzat miercuri Rusia, în Camera Comunelor, de ”dispreţ” faţă de încercarea Londrei de a obţine o explicaţie cu privire la tentativa de asasinat. Ea a subliniat că acţiunile Rusiei ”reprezintă o folosire ilegală a forţei” pe teritoriul britanic.

Şefa Guvernului a anunţat de asemenea o serie de sancţiuni economice şi diplomatice - inclusiv decizia de a anula toate contactele bilaterale la nivel înalt cu Rusia şi de a cere familiei regale să nu participe la Campionatul Mondial de Fotbal în Rusia.

Ambasadorul rus în Marea Britanie a apreciat miercuri că modul în care se comportă Londra în ancheta cu privire la otrăvirea lui Skripal reprezezintă o ”provocare”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.