Fostul spion rus Sergei Skripal şi fiica sa Yulia ar putea suferi de leziuni cerebrale pe viaţă în urma atacului cu o neurotoxină în Salisbury, conform unui judecător, scrie The Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul Justice Williams a declarat pentru Curtea de Protecţie, un tribunal înfiinţat în 2005 pentru a lua decizii în numele persoanelor care nu sunt într-o condiţie medicală optimă, că cei doi rămân la terapie intensivă.

„Rămâne neclar ce efect a avut expunerea pe termen lung, dar testele indică faptul că sănătatea lor mintală ar putea fi compromisă, la un nivel necunoscut”, a spus judecătorul.

„În prezent cei doi sunt într-o stare critică dar stabilă; nu este neplauzibil ca situaţia lor să se deterioreze rapid”, a adăugat el.

Un medic care tratează victimele la spitalul din Salisbury a spus că Sergei Skripal nu poate comunica în niciun fel, dar fiica sa poate comunica, însă „nu într-un mod semnificativ”.

Medicul a spus că deocamdată nu se poate şti dacă cei doi îşi pot reveni dar că sunt trataţi „sub premisa că ar dori să fie ţinuţi în viaţă şi să ajungă la o recuperare optimă”.

Judecătorul a hotărât că medicii pot transmite probe de sânge de la cei doi către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) alături de fişele lor medicale pentru a sprijini investigaţia internaţională.

De asemenea, Williams a spus că este „în interesul” celor doi ca noi probe să fie recoltate şi că nu se poate şti dacă starea lor actuală este temporară sau permanentă.

El a conchis că investigaţia OPCW ar putea aduce informaţii privind felul în care ar trebui trataţi Skripal şi fiica sa.

Experţi de la Laboratorul de Ştiinţă, Apărare şi Tehnologie de la Porton Down au identificat neurotoxina folosită ca făcând parte din grupul „Novichok” dezvoltat de sovietici.

Prim-ministrul britanic, Theresa May, susţine că Rusia nu a oferit „nicio explicaţie credibilă” privind felul în care substanţa a ajuns să fie folosită pe străzile din Salisbury şi a susţinut că guvernul rus ar fi responsabil de atac.

Anchetatorii de la OPCW au făcut teste în zonele vizitate de Skripal şi fiica sa iar rezultatele sunt aşteptate în cel puţin două săptămâni.

Poliţia nu a putut confirma felul în care a fost folosită neurotoxina dar a confirmat că un total de 38 de persoane au fost tratate pentru diferite simptome.

Doar Sergei Skripal, fiica sa şi detectivul Nick Bailey au fost internaţi în spital, în timp ce altă persoană a fost tratată în afara spitalului.

Bailey a fost externat joi, conform autorităţilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.