Principalul favorit la funcţia de premier al Marii Britanii, Boris Johnson, a afirmat că poate ajunge „la un Brexit ordonat” până pe 31 octombrie prin eliminarea soluţiei de rezervă privind Irlanda de Nord din acordul ieşirii din UE pentru „aranjamente alternative”, conform The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat BBC, Johnson, fost primar al Londrei şi susţinător al Brexitului încă dinainte de referendumul din 2016, a afirmat că nu doreşte un Brexit fără acord.

„Cred că putem ajunge la o situaţie în care putem ieşi din UE într-un mod ordonat, gestionat şi asta ar trebui să ne dorim. Dar singura cale prin care ne putem convinge partenerii că suntem determinaţi să ajungem la acest obiectiv este să ne pregătim pentru un Brexit fără acord şi cred că oamenii înţeleg acest lucru”, a afirmat Johnson.

După ce a fost întrebat ce ar face în legătură cu „soluţia de rezervă” din acord – care prevede ca, pentru a evita o graniţă strictă între Irlanda de Nord (Marea Britanie) şi Irlanda (UE), Marea Britanie să rămână într-o uniune vamală cu UE pe o perioadă nedeterminată – Johnson a făcut referire la amendamentul Brady.

Aprobat de parlament în ianuarie, cu susţinerea guvernului, amendamentul cere ca soluţia de rezervă să fie înlocuită cu „aranjamente alternative” nespecificate, în ciuda faptului că UE a informat în repetate rânduri că nu este dispusă să renegocieze acordul Brexitului.

Johnson a declarat că aceasta ar fi abordarea pe care i-a sugerat-o Theresei May pe vremea când era ministru de Externe.

După ce a fost întrebat privind dificultăţile legate de o graniţă strictă între Irlanda de Nord şi Irlanda, Johnson a informat că este capabil să găsească o soluţie.

„Calea evidentă este să ne asigurăm că avem controale asupra oricui încalcă legea, dar să facem acest lucru departe de graniţă”, a afirmat Johnson, adăugând că detaliile vor fi finalizate în următoarea fază a negocierilor privind viitoarea relaţie comercială a Marii Britanii cu UE.

„Prietenii noştri şi partenerii de peste canal vor spune că nu putem face asta. Dar cred că există o soluţie şi ar trebui să lucrăm din greu pentru ea”, a precizat Johnson.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.