Secretarul de Stat Marco Rubio s-a întâlnit vineri cu omologul său chinez Wang Yi în Malaysia, şi au discutat despre mai multe dezacorduri bilaterale - inclusiv despre războiul comercial, Taiwan, Marea Chinei de Sud sau tehnologiile de vârf, relatează AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ei s-au întâlnit la Kuala Lumpur, a constatat un jurnalist AFP.

Această întâlnire - prima între Rubio şi Wang de la întoarcerea la Casa Albă a lui Donald Trump - se desfăşoară în marja unor reuniuni ale miniştrilor de Externe din ţările membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Cunoscut prin declaraţii ferme împotriva Chinei, Marco Rubio efectuează prima sa vizită în Asia de când a preluat funcţia, în ianuarie.

În pofida acestei întârzieri, şeful diplomaţiei americane a dat asigurări că că Statele Unite nu au ”deloc intenţia să abandoneze” regiunea Asia-Pacific.

Taxele vamale îngrijorează, însă, naţiunile din regiune.

Donald Trump a avertizat săptămâna aceasta că va impune suprataxe punitice unui număr de peste 20 de ţări - asiatice -, dacă nu încheie acorduri cu Washingtonul până la 1 august.

Marco Rubio a încercat joi să le ofere asigurări ţărilor dina Asia de Sud-Est, anunţând că ele pot beneficia de niveluri ”mai bune” decât restul lumii.

Între ţările vizate de află Japonia, un vechi aliat al Statelor Unite, căreia i-ar putea impune o taxă uniformă de 25% în plus faţă de taxele vamale aplicate deja automobilelor, oţelului şi aluminiului.

Coreea de Sud se confruntă cu un nivel de taxare asemănător.

Marco Rubio s-a întâlnit vineri cu omologii săi japonez şi sud-coreean.

O purtătoare de cuvînt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a catalogat ulterioat această relaţie drept ”indispendabilă”.

”DREPT LEGITIM”

Statele Unite ”subminează sistemul de liber-schimb şi perturbă stabilitatea lanţului mondial de aprovizionare”, a denunţat Wang Yi într-o întâlnire cu omologul său thailandez Maris Sangiampongsa, citat vineri într-un comunicat de presă al Beijingului.

În altă întâlnire cu omologul său cambodgian Prak Sokhonn, Wang Yi a acuzat Washingtonul de ”privarea” Asiei de Sud-Est de ”dreptul său legitim la dezvoltare”.

Tensiunile chinezo-americane cu crescut după întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă.

În numele luptei împotriva deficitului comercial american faţă de China, Trump a declanţat un conflict economic dur cu Beijingul, prin lovituri de taxe vamale.

În mai, chinezii şi americanii au convenit un armistiţiu şi au acceptat să-şi reducă temporar suprataxele vamale prohibitive pe care şi le-au impus reciproc.

În afară de comerţ, problema acţiunilor Beijingului la Marea chinei de Sud este unul dintre principalele subiecte discutate de Wang şi Rubio.

Alt subiect este Taiwanul, asupra căruia Beijingul exercită presiuni militare şi economice.

China spune că vrea să ”unifice” această insulă cu aproximativ 23 de milioane de locuitori cu restul teritoriului chinez, cu forţa dacă este necesar.

La fel ca marea majoritate a ţărilor din lume, Statele Unite nu au relaţii diplomatice cu Taiwanul. Însă ele sunt principalul furnizor de armamet al insulei şi afişează, în ultimii ani, o susţinere tot mai mare Taiwanului împotriva autorităţilor chineze, ceea ce înfuriază  Beijingul.

RIVALITATE PE MARE

Secretarul american al Apărării Pete Hegseth acuza la sfârşitul lui mai China de faptul că se pregăteşte ”să folosească potenţial forţa militară pentru a modifica echilibrul de forţe” în regiunea Asia-Pacific. El dădea asigurări că Beijingul ”se antrenează zilnic” pentru ca să invadeze Taiwanul.

În replică, diplomaţia chineză a acuzat Statele Unite de faptul că folosesc problema taiwaneză pentru a ”îndigui China” şi a avertizat Washingtonul ”să nu se joace cu focul” în această problemă.

Acţiunile Beijingului, pe care Washingtonul le denunţă drept ”provocatoare” în apropierea unor insuliţe disputate cu ţări membre ASEAN, constituie de asemenea unul dintre subiectele de discuţie de vineri.

China revendică aproape toate insulele şi recifele de la Marea Chinei de Sud, unde alţi riverani - Filipine, Vietnam, Malaysia şi Brunei - au de asemenea pretenţii de suveranitate.

Statele Unite prezintă cu regularitate China drept o ameninţare. Invers, Beijingul cere Washingtonului să întreţină relaţii liniştite, bazate pe parteneriat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.