Şaptezeci şi trei de persoane, majoritatea manifestanţi, au fost ucise şi peste 3000 au fost rănite începând de marţi, când a debutat o mişcare de protest în Irak, a anunţat Comisia guvernamentală pentru drepturile omului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin şase poliţişti figurează printre persoanele ucise în timpul manifestaţiilor organizate la Bagdad şi în mai multe regiuni din sudul ţării cu majoritate şiită, conform surselor medicale.

Contestarea, care a început marţi la Bagdad, reclamă locuri de muncă pentru tineri şi plecarea de la putere a liderilor ”corupţi”. Ea s-a extins în aproape tot sudul ţării.

Manifestaţiile împotriva puterii nu sunt rare în Irak, însă, de la instalarea Guvernului lui Abdel Mahdi, la 25 octombrie 2018, nicio mobilizare spontană nu a avut o asemenea amploare.

S-au mobilizat diverse categorii de persoane nemulţumite de Guvern, fără ca vreo organizaţie, politică ori religioasă, să se declare la originea îndemnurilor la manifestaţii online.

Irakul, afectat de numeroase conflicte în ultimele decenii, a ieşit la sfârşitul lui 2017 din războiul său împotriva grupăriijihadiste Statul Islamic (SI) cu o economie sleită şi un şomaj de 25% în rândul tinerilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.