Sute de sirieni au manifestat întreaga săptămână, în sudul Siriei, unde cer sfârşitul regimului lui Bashar al-Assad, pe fondul unei deteriorări a condiţiilor de trai, potrivit unor activişti de la o organizaţie nonguvernamentală (ONG), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Provincia As-Suwayda este teatrul unor manifestaţii după ce Guvernul al-Assad a anulat, la mijlocul lui august, subvenţionarea carburanţilor, afectând o populaţie pusă la grea încercare de 12 ani de război.

La Bosra, în provincia Deraa - leagănul revoltei paşnice din 2011 care a degenerat în Război Civil după reprimarea brutală a unor manifestaţii în favoarea democraţiei -, zeci de locuitori au scandat sloganuri ostile preşedintelui Bashar al-Assad.

”Revoluţia siriană continuă, revendicările noastre din 2011 nu s-au schimbat”, a declarat AFP vineri, în marja manifestaţiei, activistul Ahmed al-Moqdad.

”Am reiterat principiile la care nu vom renunţa: libertate, demnitate şi unitatea Siriei”, a adăugat el.

În acest oraş, aflat sub controlul unor facţiuni siriene care au încheiat acorduri de ”reconciliere” cu Damascul în 2018, protestatarii purtau banderole care proclamau ”Pleacă, vrem să trăim!” şi ”Păstrarea tăcerii azi înseamnă perpetuarea tiraniei”.

La manifestaţia de vineri s-au scandat sloganuri ostile lui al-Assad.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) anunţă că au avut loc manifestaţii în diverse sectoare ale provinciei Deraa, ”care au reiterat revendicările revoluţiei care cere căderea regimului şi o tranziţie politică”.

În 2018, oraşul Deraa a trecut aproape în înregime sub controlul regimului al-Assad, după desfăşurarea armatei siriene în cartiere rebele, în urma unui armistiţiu în urma căruia rebelii au avut de ales fie să depună armele, fie să fie evacuaţi.

În provincia As-Suwayda - fieful minorităţii druze -, sute de persoane au manifestat în piaţa centrală a oraşului cu acelaşi nume, la cea mai mare manifestaţie de la mijlocul lui august.

”Poporul cere căderea regimului”, scandau manifestanţii, potrivit unor înregistrări video publicate de presa locală.

”Revoluţia continuă”, declară o tânără într-una dintre înregistrările video, în faţa unei mulţimi care cere căderea regimului.

Provincia As-Suwayda a fost în mare parte ocolită de războiul sângeros care a devstat Siria.

Manifestaţii se desfăşoară cu regularitate în această provincie.

În decembrie, un manifestant şi un poliţist au fost ucişi în reprimarea unei manifestaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.