Câteva mii de persoane au manifestat vineri, în mai multe oraşe din provincia siriană Idleb (nord-vest), ultimul mare bastion insurgent din ţară, cerând eliberarea deţinuţilor din închisorile regimului, au constatat corespondenţi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ieşiţi în stradă după rugăciunea de vineri, manifestanţii au scandat sloganuri antiregim, iar unii au agitat steaguri ale revoluţiei siriene şi Turciei, care-i susţine pe rebeli.

Pe pancarte şi bannere se putea citi, în engleză, ”Revoluţia noastră nu se va opri înainte de eliberarea tuturor deţinuţilor”.

Într-o ţară devastată de război din 2011, zeci de mii de persoane s-ar afla în temniţele regimului de la Damasc, iar organizaţii de apărarea drepturilor omului denunţă torturi şi abuzuri cărora le sunt victime.

”Am numit această vinere «vinerea deţinuţilor», pentru a transmite un mesaj întregii lumi: libertatea noastră nu va fi completă decât odată cu eliberarea deţinuţilor care se află în închisorile regimului”, a declarat pentru AFP Ezzedin al-Idlebi, unul dintre organizatorii adunării în oraşul Maaret al-Numan.

Timp de mai multe săptămâni, Idlebul a fost teatrul unor manifestaţii care au denunţat ameninţările regimului lui Bashar al-Assad de a lansa o ofensivă în provincie, dominată de către jihadişti.

Însă un acord a fost încheiat in extremis, pe 17 septembrie, între Ankara şi Moscova, aliata regimului, care a permis îndepărtarea perspectivei unei operaţiuni militare.

În cortegiul de la Maaret al-Numan, la care au luat parte femei îmbrăcate în negru, Abu Hassan o purta pe umeri pe nepoata sa, îmbrăcată cu o rochie albastră şi care agita portretul tatălui său, răpit în urmă cu cinci ani.

”Ne-am alăturat acestei manifestaţii paşnice pentru a cere eliberarea deţinuţilor (...) din subsolurile serviciilor de informaţii”, a subliniat el.

Adunări au avut loc şi în alte localităţi din Idleb, dar şi în teritorii rebele din provincia vecină Alep.

”Deţinuţii sunt cauza noastră (...). Îndemnăm comunitatea internaţională să facă presiuni asupra regimului pentru a-i elibera”, a declarat pentru AFP Mayssa Mahmoud, o manifestantă în oraşul Attareb.

Declanşat în 2011 de reprimarea în sânge de către regim a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, războiul din Siria s-a soldat cu peste 360.000 de morţi şi milioane de deplsaţi şi refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.