Sute de mii de persoane au manifestat marţi la Barcelona, pe fondul grevei generale în Catalonia, în semn de protest faţă de violenţele poliţiştilor din timpul referendumului de autodeterminare interzis de Madrid, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Această zi de grevă, într-una dintre cele mai bogate regiuni ale regatului, ilustrează criza în care se află Spania - cea mai mare grevă de la revenirea la democraţie în 1977.

Drumuri erau blocate, Sagrada Familia a lui Antonio Gaudi era închisă, iar FC Barcelona nu s-a antrenat.

Chemaţi de principalele sindicate cu scopul de a paraliza această regiune cu 7,5 milioane de locuitori, sute de mii de oameni s-au mobilizat în cadrul manifestaţiilor studenţilor, pompierilor sau unor simpli cetăţeni indignaţi de violenţele de duminică şi de modul în care Guvernul spaniol al lui Mariano Rajoy gestionează criza.

Potrivit poliţiei locale, în total aproximativ 300.000 de persoane manifestau la diverse defilări pe străzile Barcelonei.

”Afară cu forţele de ocupaţie!”. ”Străzile vor fi întotdeauna ale noastre!” - arterele Barcelonei răsunau de sloganuri ostile Poliţiei Naţionale şi Gărzii Civile.

Prefectura era protejată de nenumărate furgonete aparţinând Poliţiei Naţionale, poliţişti locali şi chiar pompieri.

”Pe 1 octombrie am fost o ţară ocupată, iar ei încă n-au plecat”, a declarat pentru AFP Antonia Maria Maura, o profesoară în vârstă de 56 de ani.

Grevişti, manifestanţi şi autorităţi separatiste se declară cu toţii şocaţi de reprimarea brutală, duminică, a forţelor de ordine trimise de Madrid.

Manifestaţii vizând Poliţia Naţională şi Garda Civilă s-au multiplicat, începând de luni, în faţa hotelurilor în care sunt cazaţi, potrivit unor sindicate şi martori.

Cazuri de hărţuire l-au determinat pe ministrul de Interne Juan Ignacio Zoido să acuze Guvernul regional separatist că ”incită” populaţia la ”rebeliune”.

DEZAMĂGIRE

Portul Barcelona - al treilea din Europa - şi piaţa alimentară angro din Catalonia, una dintre cele mai importante din Europa, erau aproape oprite.

”Paralizia este aproape totală. Ea îi afectează pe docheri şi transportatori”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a portului.

Metroul din Barcelona asigura un serviciu minim, iar utilizatorii intrau fără să plătească, a constat un jurnalist AFP.

Uzinele de automobile SEAT funcţionau normal, potrivit unui purtător de cuvânt al întreprinderii, iar aproximativ 50 de drumuri au fost blocate de manifestanţi.

FC Barcelona s-a alăturat grevei. Nici echipele profesioniste, nici cele de tineret, de la nicio disciplină, nu s-au antrenat.

Numeroase monumente şi situri turistice de la Barcelona, ca Sagrada Familia, nu şi-au deschis uşile.

”Este o dezamăgire, pentru că noi suntem aici doar câteva zile, însă este dificil să spun că vacanţa mea este mai importantă decât ceea ce este pe cale să se întâmple”, a declarat Karen Healey, o americană în vârstă de 53 de ani, în faţa celebrei Casa Batlló a lui Gaudí, şi ea închisă.

În pofida intervenţiei poliţiste violente în peste 100 de secţii de votare, cu scopul de a împiedica referendumul, 2,2 milioane de persoane au participat la vot, potrivit Guvernului regional catalan.

Uniunea Europeană a cerut luni Guvernului să dialogheze cu Executivul catalan, care ameninţă cu o declarare unilaterală a independenţei în zilele următoare, în lipsa unor negocieri.

”Nimeni în Europa nu poate să ceară (Guvernului) să dialogheze fără să respecte Constituţia”, a declarat la Madrid un purtător de cuvânt al Guvernului spaniol, Inigo Mendez de Vigo.

”Nimeni în UE nu a acceptat această cosnultare care s-a desfăşurat duminică, pentru că ştie că era împotriva Constituţiei şi legilor”, a insistat el.

NU E O MAJORITATE

Marea majoritate (90%) a catalanilor care a participat la consultarea interzisă de duminică a votat în favoarea despărţirii de Spania, potrivit Guvernului catalan.

Începând din 2010, separatsimul a câştigat teren în Catalonia, alimentat de criza economică şi suprimarea Statutului de autonomie al regiunii de către Curtea Constituţională, la cererea Partidului Popular (PP, conservator) al lui Rajoy.

Cu toate acestea, sondajele arată că locuitorii Cataloniei sunt împărţiţi pe tema independenţei - 41,1% se pronunţă în favoarea ei, iar 49,4% împotrivă, potrivit ultimului sondaj al opiniei publice al Guvernului catalan, publicat în iulie.

”Susţinătorii independenţei fac mult zgomot. Ei reflectă opinia multor oameni, dar nu a majorităţii”, denunţa Joaquin, în vârstă de 55 de ani, administratorul unei întreprinderi de produse chimice, care a preferat să rămână anonim.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.