Mii de israelieni au manifestat la Tel-Aviv - respectând măsurile de distanţare socială - împotriva acordului încheiat de premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi fostul său rival Benny Gantz şi faţă de formarea unui Guvern care ameninţă, denunţă ei, democraţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 2.000 de manifestanţi - potrivit presei israeliene - au răspuns sâmbătă seara unui apel pe reţele de socializare al mişcării ”Steagurilor negre” de a protesta faţă de ceea ce denunţă ”un Guvern al corupţiei”.

Ei s-au adunat în Piaţa Yitzhak Rabin pentru a ”salva democraţia”, pe care o consideră ameninţată de presupuse manevre ale lui Netanyahu - inculpat de corupţie într-o serie de dosare - cu scopul de a se sustrage justiţiei şi de a sta la putere.

Purtând măşti de protecţie, iar o majoritate haine negre, protestatarii au stat la doi metri unii de alţii, respectând măsurile în vigoare în lupta împotriva pandemiei covid-19, care a contaminat în mod oficial peste 15.000 de oameni şi a ucis 199 în Israel.

”Poporul împotriva Guvermului”, se putea citi pe pancarte ale manifestanţilor, care agitau steagul israelian.

Ei au respins alianţa lui Benny Gantz, liderul Partiedului Albastru-Alb, cu Benjamin Netanyahu, liderul Partidului Likod (dreapta), care după 16 luni de criză fără precedent în istoria Israelului au convenit luni să formeze un Guvern de uniune.

Potrivit acordului, Guvernul de urgenţă urmează să acţioneze împotriva noului coronavirus şi consecinţelor acestuia, mai ales împotriva unei creşteri puternice a şomajului.

Acordul prevede ca Benjamin Netanyahu - al cărui proces de corupţie a fost amânat din cauza crizei sanitare - să fie premier în primele 18 luni de mandat, după care să fie înlocuit de Benny Gantz. El prevede de asemenea un Guvern cu 36 de miniştri - cel mai numeros Cabinet din istoria Israelului.

În urma alegerilor de la 2 martie - al treilea scrutin în mai puţin de un an -, preşedintele Reuven Rivlin l-a însărcinat pe Benny Gantz să formeze un Guvern.

Însă, la sfârşitul lui martie, din cauză că nu a reuşit să adune o majoritate parlamentară, Benny Gantz a hotărât, spre surprinderea generală, să se alieze cu marele său rival şi să formeze un ”Guvern de urgenţă”.

Gantz s-a angajat, cu toate acestea, anterior, să nu împartă puterea cu Netanyahu, atât timp cât acesta nu-şi rezolvă problemele în justiţie.

Susţinători ai opoziţiei i-au reproşat lui Gantz, un fost şef al Statului Major, că a capitulat.

La 19 aprilie, mii de israelieni au manifestat la Tel Aviv, exprimându-şi opoziţia faţă de semnarea unui acord cu Netnyahu.

”Dacă aceasta este sau nu o decizie bună, doar istoria va judeca”, s-a apărat vineri, pe Facebook, Benny Gantz, apreciind că el consideră că este un ”act responsabil şi drept”, ”în pofida preţului” de plătit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.