Aproximativ 100 de persoane au manifestat joi la Diyarbakir, în sud-estul Turciei, în semn de protest faţă de o măsură adoptată cu o zi înainte şi care îi privează de mandat pe anumiţi candidaţi prokurzi ce au obţinut victorii în alegerile municipale de la 31 martie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestanţii au încercat să intre în sediul primăriei din oraş, însă, în urma intervenţiei poliţiei, acţiunea lor s-a transformat în ocupare, a constatat un corespondent AFP.

Înaltul Comitet Electoral (YSK) a decis miercuri să nu emită mandate persoanelor destituite prin decret-lege în cadrul vastelor epurări lansate după puciul eşuat din 2016, în pofida faptului că ele au fost alese în scrutinul muicipal de săptămâna trecută.

În aceste cazuri, candidatul clasat pe poziţia a doua în scrutinul municipal care a avut loc la 31 martie urmează să fie declarat învingător.

Potrivit Partidului Democrat al Popoarelor (HDP, prokurd), această măsură afectează mai mulţi candidaţi de-ai săi, care au fost - cu toate acestea - autorizaţi de YSK să candideze în aceste alegeri.

Deputatul HDP Mithat Sancar a anunţat joi, la Ankara, că partidul urmează să ceară anularea alegerilor în cinci districte vizate de această măsură.

Însă partidul afirmă că şi alte districte ar fi afectate de măsură, precum Baglar la Diyarbakir, unde Zeyyat Ceylan, candidatul HDP s-a plasat pe primul loc, cu peste 70% din voturile exprimate. Candidatul clasat pe poziţia a doua, cu 25% din voturile exprimate, este reprezentantul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), aflat la putere.

”În opinia noastră este vorba despre o capcană, întinsă de YSK”, a declarat Zeyyat Ceylan la o adunare, joi.

”Bineînţeles că există presiuni de la Guvern (...), dar nimeni nu se aştepta la o încălcare atât de evidentă a alegerilor din partea YSK”, a denunţat el.

Peste 140.000 de persoane au fost destituite din funcţii publice şi instituţii, prin decret-lege, în cadrul unor vaste epurări lansate după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, imputată de Ankara predicatorului Fethullah Gülen.

În afară de presupuşi susţinători ai lui Fethullah Gülen, aceste epurări au vizat mediile prokurde.

Acuzaţi de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan de legături cu ”terorişti” kurzi, multe cadre, dar şi aleşi HDP, au fost arestate din 2016.

Câteva zeci de primari prokurzi au fost, de asemenea, destituiţi şi înlocuiţi de administratori numiţi de Ministerul de Interne în 2016 şi 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.