Peste o mie de manifestanţi s-au strâns în noaptea de sâmbătă spre duminică în faţa Consulatului Olandei la Istanbul şi a Ambasadei Olandei la Ankara, pentru a protesta faţă de anularea vizitelor a doi miniştri turci la Rotterdam, relatează AFP. Oamenii au aruncat cu ouă şi portocale în clădiri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oamenii au cântat imnul turc şi au scandat sloganuri în faţa Consulatului, potrivit Associated Press.

Imagini transmise de agenţia de presă Dogan au arătat poliţişti cu echipament antirevoltă desfăşuraţi în faţa clădirii care a fost închisă din motive de securitate.

Protestatarii au fluturat drapele turce şi au scandat sloganuri precum “Olanda, nu fii surprinsă şi nu ne testa răbdarea”, “Allah este mare”, “Europa barbară” şi “Olanda dictatoare va plăti”.

Olanda i-a interzis sâmbătă dimineaţa avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rottterdam – cea mai recentă dovadă a tensiunilor diplomatice generate între Ankara şi Occident de campania pentru un referendum de extindere a prerogativelor preşedintelui.

“Sunt vestigii ale nazismului, sunt fascişti”, a declarat preşedintele turc în replică. “Puteţi să îi interziceţi ministrului nostru de Externe să zboare, dar, începând de acum, să vedem cum vor ateriza zborurile voastre în Turcia”, a adăugat el.

Potrivit DPA, Ankara ia în calcul posibilitatea de a le interzice diplomaţilor olandezi accesul în Turcia. De asemenea, Ankara l-a convocat pe însărcinatul olandez cu afaceri la Ministerul de Externe.

Premierul olandez Mark Rutte i-a atras atenţia cu lui Erdogan că “întrece limita”.

În cursul serii, ministrul pentru Familie a ajuns u maşina la Rotterdam, dar a fost oprită să intre în Consulat şi a fost escortată la graniţa cu Germania.

Incidentul a dus la izbucnirea unui miting violent în faţa Consulatului Turciei la Rotterdam.

Între timp, hotelul din Zurich, Elveţia, unde Cavusoglu urma să participe duminică la un eveniment de campanie, a anulat rezervarea.

Şeful diplomaţiei turce va participa, însă, la un alt eveniment organizat la Metz, în Franţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.