Zeci de manifestanţi în favoarea democraţiei asediaţi de duminică într-un campus din Hong Kong au refuzat marţi să se predea, în pofida unor îndemnuri în acest sens ale autorităţilor locale şi unor ameninţări cu o intervenţie tot mai explicite ale Guvernului chinez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sediul Universităţii Politiehnice din Hong Kong (PolyU) constituie cea mai îndelungată şi mai violentă confruntare cu forţele de ordine de la începutul contestării, în iunie, în fosta colonie britanică.

Numeroşi liceeni rămâneau în interiorul campusului, în Peninsula Kowloon, de teamă să nu fie arestaţi de poliţie. În urma scăderii temperaturii marţi, mulţi s-au învelit în pături de supravieţuire.

Unii manifestanţi au reuşit, luni seara, o îndrăzneaţă ”evadare”, coborând pe pe o pasarelă cu ajutorul unor corzi, de la baza căreia au fost luaţi cu motociclete şi scutere.

Soarta celor izolaţi în PolyU a creat un val de emoţie în rândul mişcării în favoarea democraţiei, aflată la originea celei mai grave crize politice din fosta colonia britanică de la retrocedarea acesteia către Beijing în 1997.

”O SINGURĂ OPŢIUNE, ÎNCHISOAREA”

Zeci de mii de persoane au manifestat luni seara la Kowloon, pentru a relaxa presiunea asupra PolyU şi a crea o altă ţintă care să atragă poliţia antirevoltă, care s-a declarat pregătită să folosească gloanţe reale.

Şefa Executivului local Carrie Lam, desemnată de un comitet favorabil cauzei Beijingului, a apreciat marţi la 100 numărul protestatarilor baricadaţi în continuare.

Exprimându-se pentru prima oară de la începutul acestui asediu, ea a declarat că aceştia nu au altă soluţie decât să se predea.

”Acest scop nu poate fi atins decât prin deplina cooperare a manifestanţilor, şi mai ales a răzvrătiţilor care trebuie să înceteze violenţele, să depună armele şi să iasă paşnic, ascultând instrucţiunile poliţiei”, a avertizat Lam.

Ea a promis că minorii care se predau nu vor fi arestaţi. Protestatarii majori sunt, însă, pasibili de zece ani de închisoare.

”Chiar dacă ne predăm, ei ne vor băga în închisoare”, a declarat AFP un student la Mecanică. ”Ni se sugerează că avem două opţiuni, dar există doar una: închisoarea”.

”BRAŢELE ÎNCRUCIŞATE”

De trei zile, protestatarii resping orice încercare de dislocare prin salve de cocteiluri Molotiv. Un poliţist a fost rănit la un picior cu o săgeată trasă de către un manifestant.

Militari din cadrul armatei chineze, staţionaţi în garnizoana de la Hong Kong în urma retrocedării, au ieşit în weekend din cazarmă pentru a curăţa anumite străzi baricadate - o intervenţie care a alimentat ipoteza unei operaţiuni militare.

Ambasadorul Chinei în Regatul Unit Liu Xiaoming a avertizat că Beijingul nu rămâne cu ”braţele încrucişate” în cazul în care situaţia în teritoriu devine ”incontrolabilă”.

Regimul chinez a respins o hotărâre a Înaltei Curţi din Hong Kong, care a stabilit că este anticonstituţională interzicerea purtării măştii de către manifestanţi.

”Hotărârea Înaltei Curţi slăbeşte grav guvernanţa şefului Executivului şi Guvernului” Hong Kongului, a declarat Zang Tiewei, un purtător de cuvânt al Comisiei Legilor din cadrul Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare (ANP), potrivit presei de stat.

REDESCHIDEREA ŞCOLILOR

Zang a apreciat că doar ANP are puterea să decidă dacă o asemenea lege este sau nu conformă Legii fundamentale a Hong Kongului.

PolyU se învecinează cu foarte strategicul Cross Harbour Tunnel, unul dintre cele trei tuneluri rutiere ce deservesc Insula Hong Kong şi centrul financiar al megalopolisului, blocat de o săptămână.

Mişcarea de contestare a început în iunie, în urma respingerii unui proiect de lege care viza să autorizeze extrădări către China şi care a fost suspendat. Manifestanţii şi-au extins ulterior revendicările şi cer reforme democratice şi o anchetă independentă cu privire la violenţe comise de poliţie.

Aproape 4.500 de persoane au fost arestate în cinci luni şi jumătate.

Contestarea a intrat săptămâna trecută într-o fază nouă, mult mai violentă, printr-o nouă strategie intitulată ”înflorirea peste tot” ("Blossom Everywhere"), care constă într-o multiplicare a acţiunilor simultane - blocaje, înfruntări, vandalism - cu scopul de a pune la încercare la maximum capacităţile poliţiei.

După ce manifestanţii preconizau anterior acţiuni efemere, cu scopul de a fi fluide ”ca apa”, noua strategie are ca efect să ancoreze contestarea în mai multe locuri, precum PolyU.

În contextul în care toate şcolile din teritoriu sunt închise de o săptămână, autorităţile au anunţat o îmbunătăţire a condiţiilor de circulaţie permite redeschiderea majorităţii şcolilor miercuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.