O apropiată a opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi, Liubov Sobol, a fost plasată pe lista persoanelor căutate de către Rusia, un nouexemplu al represiunii care vizează de luni de zile opoziţia rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miniserul rus de Interne anunţa, într-o notiţă publicată miercuri seara pe site, că Liubov Sobol, în vârstă de 34 de ani, este căutată în cadrul unui ”dosar penal”, fără să facă precizări cu privire la faptele de care o acuză.

O figură în ascensiune a opoziţiei ruse, Liubov Sobol, o avocată, a participat în ultimii ani la numeroase acţiuni şi manifestaţii ale lui Aleksei Navalnîi, încarcerat din ianuarie.

Autorităţile ruse au crescut presiunile asupra aliaţilor şi organizaţiilor opozantului, pe care le-a declarat în iunie ”extremiste” şi le-a interzis.

Niciunul dintre membrii acestor organizaţii nu a putut, astfel, să candideze în alegerile legislatve din septembrie, în care Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin a obţinut o victorie.

În paralel, multe cadre din mişcarea lui Aleksei Navalnîi au părăsit Rusia, de frica de a fi încarceraţi.

Liubov Sobol ar fi plecat din Rusia.

Alţi doi ”locotenenţi” ai lui Navalnîi, Leonid Volkov şi Ivan Jdanov, se află, de asemenea, pe lsta persoanelor căutate şi sunt inculpaţi în dosare în care riscă o condamnare dură.

Aleksei Navalnîi, otrăvit în august 2020 cu noviciok, o otrăvire de care acuză Kremlinul şi FSB, a fost arestat la întoarcerea în Rusia, după cinci luni de îngrijiri în Germania.

Ortăvirea sa a provocat un val de indignare în Occident.

Miercuri, Parlamentul European (PE) l-a distins cu prestigiosul Premiu Saharov pentru apărarea libertăţii de gândire.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.