Mama lui Alexei Navalnîi, principalul critic al lui Vladimir Putin care a murit în închisoare în împrejurări tulburi, i-a vizitat mormântul sâmbătă, a doua zi după o înmormântare la care mii de ruşi i-au adus un omagiu, riscând să fie arestaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Navalnîi, cel mai înverşunat critic al preşedintelui rus în mai bine de un deceniu, a murit la 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penală arctică, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”.

Procesele multiple care i-au fost aduse au fost denunţate pe scară largă ca fiind o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziţia sa faţă de Vladimir Putin.

Deja prezentă la înmormântarea de vineri, mama adversarului, Liudmila Navalnîia, a mers din nou sâmbătă devreme dimineaţa la mormântul său, acoperit cu flori şi coroane, la cimitirul Borisovo, în sudul Moscovei, au remarcat jurnaliştii AFP.

Ea a fost însoţită de Alla Abrossimova, mama văduvei lui Navalnîi, Yulia Navalnîia.

În ceea ce o priveşte, Iulia Navalnîia, cei doi copii ai cuplului şi fratele lui Navalnîi locuiesc în străinătate şi nu au participat la înmormântare, unde ar fi putut fi arestaţi pentru că s-au opus preşedintelui rus.

Văduva lui Alexei Navalnîi a promis că va continua munca soţului ei şi a spus de mai multe ori în ultimele zile că Putin l-a „ucis”.

Jurnaliştii AFP au văzut sâmbătă un număr mic de îndoliaţi depunând flori la mormântul lui şi o prezenţă continuă a poliţiei la cimitir, lângă malul râului Moscova.

Vineri, mii de susţinători ai lui Navalnîi au stat la coadă ore întregi pentru a-i aduce omagiu.

În timp ce treceau pe lângă o biserică din apropiere spre cimitir, unii au scandat „Nu războiului!” şi alte sloganuri în favoarea lui Navalnîi, inclusiv l-au numit pe Putin „ucigaş” şi au cerut „eliberarea prizonierilor politici”.

ONG-ul pentru drepturile omului OVD-Info a declarat vineri că poliţia rusă a arestat cel puţin 128 de persoane care i-au adus omagiu lui Navalnîi în 19 oraşe.

Scenele cu mii de oameni care au scandat, cerând încetarea asaltului rusesc în Ucraina şi condamnând Kremlinul, nu au fost văzute în Rusia de la ordinul Moscovei adresat sutelor de mii de soldaţi să treacă graniţa cu Ucraina la sfârşitul lunii februarie 2022. De atunci, Kremlinul a luat măsuri dure împotriva disidenţei şi a folosit noile legi dure de cenzură militară pentru a judeca sute de oameni care au vorbit public împotriva ofensivei.

Această represiune totală, pe lângă mobilizarea parţială din toamna lui 2022, a determinat şi un număr semnificativ de ruşi să plece în străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.