Malta a refuzat să primească, la solicitarea Italiei, nava Aquarius a ONG-ului francez SOS Méditerranée France, cu peste 600 de migranţi la bord, salvaţi pe Marea Mediterana, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul maltez Joseph Muscat a discutat la telefon, pe această temă, cu şeful Guvernului italian Giuseppe Conte şi a declarat că ”Malta acţionează în deplină conformitate cu obligaţiile sale internaţionale”, a anunţat duminică într-un comunicat Guvernul maltez.

”Malta nu va primi în porturile sale nava respectivă”, a subliniat Guvernul.

Malta a răspuns astfel solicitării prezentate duminică de către Guvernul italian, într-un comunicat comun al ministrului de Interne Matteo Salvini şi ministrului Infrastructurilor şi Transporturilor Danilo Toninelli, însărcinat cu supravegherea coastei italiene.

Malta, se arăta în comunicatul italian, ”nu poate să continue să se uite în altă parte atunci când este vorba despre respectarea unor convenţii internaţionale precise despre protecţia vieţii umane”.

”De aceea, noi cerem Guvernului de la Valletta (capitala insulei) să primească Aquarius, pentru a furniza un prim ajutor migranţilor de la bord”.

Aquarius, o navă a ONG-ului SOS Mediterana, a salvat 629 de migranţi în şase operaţiuni distincte, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

ONG-ul a precizat că între aceşti migranţi se află 123 de minori neînsoţiţi, 11 copii de vârstă mică şi şapte femei însărcinate.

ÎNTRE MALTA ŞI SICILIA 

Nava se afla, în noaptea de duminică spre luni, între Malta şi Scilia şi aştepta să poată debarca migranţii într-un port.

Potrivit unui mesaj postat pe Twitter de SOS Méditerranée France, "#Aquarius a primit instrucţiuni de la Centrul italian de Coordonare a Salvărilor Maritime (IMRCC) să rămână în poziţia actuală, adică la 35 de mile marine de #Italia şi de 27 de mile marine de #Malta

Un purtător de cuvânt maltez a declarat pentru AFP că salvările efectuate de Aquarius au avut loc în zona de căutare şi salvare libiană şi depind de Centrul de Coordonare şi Salvare de la Roma.

În opinia sa, acest lucru înseamnă că Malta nu are vreo obligaţie să preia aceşti migranţi.

Şeful Guvernului italian Giuseppe Conte a anunţat că Italia a trimis către navă două nave de patrulare cu medici la bord, ”pregătiţi să intervină şi să protejeze sănătatea oricărei persoane de la bordul Aquarius care ar putea avea nevoie”.

Presa italiană scrie că Salvini a ameninţat duminică cu o închiderea a porturilor italiene navelor care salvează migranţi dacă Malta nu acceptă să primească Aquarius.

Matteo Salvini, ministru de Interne, este de asemnea vicepremier şi liderul Ligii (extrema dreaptă), unul dintre cele două partide care alcătuiesc un nou Guvern italian, celălalt fiind Mişcarea Cinci Stele (M5S), o formaţiune antisistem.

El şi-a multiplicat în ultima perioadă declaraţiile cu privire la criza migraţiei cu care se confruntă Italia de ani de zile.

”Dacă cineva crede că nu vom mişca, atunci când ne confruntăm cu o altă vară de debarcări, de debarcări şi iar de debarcări, ei, bine, nu asta voi face”, a declarat pentru presă Salvini.

Vineri, el a cerut NATO să apere Italia care, a spus el, este ”atacată de la sud”. Iar după ce a intrat în funcţie, a declarat că ”Italia şi Sicilia nu pot să fie tabăra de refugiaţi a Europei”.

În Italia au debarcat aproximativ 700.000 de migranţi clandestini, începând din 2013.

Diferendul dintre Italia şi Malta a început când Salvini a acuzat, vineri, Guvernul maltez că nu-şi asumă partea de salvări şi de migranţi.

ROMA ACUZĂ VALLETTA

Roma a acuzat autorităţile de pe insulă că au refuzat să ofere asistenţă altei nave care transporta migranţi salvaţi pe Marea Mediterană - Seefuchs.

”Malta nu poate să spună nu tuturor solicitărilor de asistenţă”, a denunţat atunci Salvini.

Seefuchs, care a salvat 126 de migranţi, a fost nevoită să ceară ajutor din cauza condiţiilor meteorologice.

Potrivit ONG-ului german Sea-Watch, autorităţile malteze au refuzat să ofere vreun ajutor - altele decât evacuări cu elicopterul în cazuri de urgenţă.

Malta a dezminţit această versiune şi a subliniat că a acţionat mereu ”cu respectarea convenţiilor internaţionale”.

Nava Seefuchs a fost autorizată, până la urmă, să abordeze în portul sicilian Pozzallo.

Evocând cazul Aquarius, primarul portului Tarente, în Puglia (sud), Rinaldo Melucci, s-a declarat ”pregătit să primească orice viaţă aflată în pericol”.

Iar primarul din Napoli, Luigi de Magistris, a anunţat la rândul său pe Twitter că oraşul său este ”pregătit să primească” migranţii de pe Aquarius.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.