Preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat miercuri Rusia că a "cumpărat" alegători pentru alegerile locale din acest weekend direcţionând bani către partidele politice pro-Moscova, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maia Sandu, care a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a acuzat Rusia că a încercat să o înlăture printr-o lovitură de stat, a declarat că Moscova a trimis 90 de milioane de lei moldoveneşti (aproximativ 4,9 milioane de dolari) în două luni pentru a finanţa "grupuri criminale". Printre acestea se numără partidul - interzis - condus de omul de afaceri fugar Ilan Şor.

"Rusia i-a cumpărat anterior pe acei oameni care conduceau Moldova", a declarat Maia Sandu într-un interviu acordat Jurnal TV, referindu-se la scandalurile de corupţie care au zguduit Moldova înainte de victoria sa zdrobitoare din 2020 în alegerile prezidenţiale. "Nu mai are această posibilitate. Acum îi cumpără pe cetăţenii moldoveni. Kremlinul se foloseşte de diferite categorii de persoane. Există oameni care lucrează pentru Kremlin şi care merg la Moscova pentru a aduce bani", a afirmat preşedinta Republicii Moldova.

Moldovenii votează duminică în alegerile locale, considerate un barometru al eforturilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În perioada premergătoare alegerilor, Republica Moldova a blocat accesul la principalele site-uri de ştiri în limba rusă. Rusia a denunţat această măsură ca fiind o încercare de a le interzice moldovenilor accesul la opinii alternative şi a acuzat-o pe preşedinta Sandu că stârneşte sentimente antiruseşti.

Ilan Şor, condamnat la închisoare la începutul acestui an pentru rolul său într-un scandal de corupţie de 1 miliard de dolari, a organizat din exilul său în Israel demonstraţii antiguvernamentale, cerând demiterea guvernului numit de Maia Sandu.

Partidul lui Şor a fost declarat ilegal de către Curtea Constituţională a Republicii Moldova, iar câtorva dintre candidaţii săi li s-a interzis să candideze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.