Mai multe state au transmis că există o ameninţare deosebită de atac terorist pe aeroportul din Kabul şi şi-au avertizat cetăţenii să nu călătorească acolo, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Australia, Statele Unite şi Marea Britanie au emis alerte pentru cetăţeni. Cei aflaţi deja în afara aeroportului sunt sfătuiţi să părăsească zona imediat.

Mai mult de 82.000 de oameni au fost evacuaţi cu avioane din Kabul, care a fost cucerit de talibani în urmă cu zece zile. Ţările se grăbesc să îşi evacueze oamenii până pe 31 august, data limită stabilită cu talibanii.

Mii de persoane încă aşteaptă în interiorul şi în afara aeroportului, sperând să poată pleca din ţară.

Talibanii s-au opus extinderii termenului limită, dar au spus că vor permite străinilor şi afganilor să părăsească ţara după 31 august, potrivit lui Anthony Blinken, secretar de stat al SUA.

Joi, ministrul australian de Externe, Marise Payne, a spus: „Există o ameninţare foarte mare de atac terorist în curs”.

Declaraţia ei a venit la câteva ore după ce Departamentul american de Stat le-a spus celor care aşteaptă la porţile aeroportului „să plece imediat”.

Regatul Unit a emis un sfat similar, cerând oamenilor de acolo „să se mute într-un loc sigur şi să aştepte noi directive”.

Ministerul de Externe a spus că situaţia în Afganistan din punct de vedere al securităţii „rămâne instabilă” şi a adăugat că „există o ameninţare mare de atac terorist”.

Niciuna dintre ţări nu a dat detalii legat de ameninţare de securitate.

Într-un discurs de joi, preşedintele american Joe Biden a declarat că evacuările coordonate de SUA trebuie să se încheie curând din cauza unei ameninţări tot mai mari din partea grupării Stat Islamic în Afganistan.

Aproximativ 19.000 de oameni au fost evacuaţi în ultimele 24 de ore cu zboruri organizate de SUA, a spus miercuri Blinken. El a precizat că Statele Unite sunt în grafic privind finalizarea operaţiunilor pe aeroportul din Kabul până la finalul lunii.

Până la 1.500 de cetăţeni americani ar putea fi încă în ţară şi administraţia Biden face eforturi pentru a le da de urmă, a spus secretarul de stat.

CIA şi armata SUA derulează operaţiuni clandestine pentru a scoate din ţară americanii folosind elicoptere şi trupe terestre, au declarat câţiva oficiali pentru Wall Street Journal. Operaţiunile, a scris ziarul, au loc atât în capitală, cât şi în afara ei.

Pentagonul a estimat că 10.000 de oameni încă aşteaptă să fie evacuaţi de pe aeroportul din Kabul cu aeronave americane. Există temeri pentru mii de afgani care vor cu disperare să plece, dar nu pot ajunge la aeroport.

Corespondenţii BBC au transmis că mulţi dintre cei care au fost întorşi din drum de talibani la porţile aeroportului păreau că au documente de călătorie.

Biden a scris pe Twitter că SUA „vor face totul” pentru a „oferi o evacuare sigură”.

Marea Britanie a spus că operaţiunea de evacuare are un ritm „semnificativ”, cu aproximativ 1.200 de oameni trnasportaţi miercuri.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab a declarat că Guvernul va folosi „fiecare oră şi zi care ne-au rămas” pentru a scoate în ţară cetăţenii britanici şi afganii eligibili. 

În prezent, aeroportul din Kabul este apărat de 5.800 de trupe americane şi 1.000 de trupe britanice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.