Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au anunţat, marţi, că s-a ajuns la un acord informal cu Parlamentul European privind o propunere de directivă care stabileşte norme de facilitare a accesului autorităţilor de aplicare a legii la informaţii financiare, în scopul prevenirii, descoperirii şi investigării anumitor infracţiuni. Acordul informal va fi prezentat în cel mai scurt timp ambasadorilor Uniunii Europene (UE), pentru confirmare în numele Consiliului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Infractorii sunt în măsură să efectueze foarte repede transferuri, prin intermediul conturilor bancare din mai multe ţări. Este vorba atât de fonduri folosite pentru finanţarea anumitor infracţiuni cât şi a celor obţinute în mod ilegal. Trebuie să ne asigurăm că autorităţile de aplicare a legii pot acţiona şi mai rapid în aceste cazuri. Noile norme convenite provizoriu astăzi vor oferi autorităţilor de aplicare a legii un cadru clar în care să poată accesa şi să facă schimb de informaţii financiare”, a declarat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, citată într-un comunicat de presă.

Potrivit oficialilor MAI, directiva privind prevenirea spălării banilor, aflată în prezent în vigoare, impune statelor membre să înfiinţeze registre centralizate de conturi bancare sau sisteme de recuperare a datelor, pentru a permite identificarea în timp oportun a persoanelor care deţin conturi bancare şi de plată, precum şi cutii de valori.

De asemenea, oferă unităţilor de informaţii financiare acces direct la informaţiile din aceste registre.

Noile norme impun statelor membre să-şi desemneze anumite autorităţi competente (incluzând cel puţin birourile de recuperare a activelor) care pot accesa direct informaţiile financiare şi pot solicita informaţii sau analize deja obţinute de unităţile de informaţii financiare, urmând ca autorităţile desemnate să fie notificate Comisiei.

În plus, statele trebuie să se asigure că aceste autorităţi competente pot accesa şi căuta direct şi imediat informaţii privind contul bancar pentru a facilita prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a anumitor infracţiuni. 

Se mai impune statelor:
• să se asigure că unităţilor de informaţii financiare li se solicită să coopereze cu autorităţile competente şi că sunt în măsură să răspundă în timp util solicitărilor de informaţii financiare sau de analiză din partea autorităţilor respective, dacă acestea consideră oportun.
• să se asigure că autorităţile competente desemnate răspund în timp util la solicitările de informaţii din partea unităţii naţionale de informaţii financiare.
• să se asigure că unităţile de informaţii financiare din diferite state membre au dreptul să facă schimb de informaţii în cazuri excepţionale şi urgente privitoare la fapte de terorism sau de crimă organizată asociată cu terorismul
• să se asigure că autorităţile competente şi unitatea de informaţii financiare au dreptul să răspundă (direct sau prin intermediul unităţii naţionale Europol) solicitărilor justificate în mod corespunzător ale Europol privitoare la contul bancar şi la informaţiile financiare.

Potrivit MAI, normele existente de combatere a spălării banilor la nivelul UE se concentrează în primul rând pe aspectele legate de piaţa internă sau de dreptul penal.

În data de 17 aprilie 2018, Comisia Europeană a prezentat o propunere de directivă pentru consolidarea cadrului juridic din punctul de vedere al cooperării autorităţilor de aplicare a legii pentru a se asigura că autorităţile competente au acces în timp util la informaţiile necesare prevenirii şi investigării infracţiunilor grave şi de terorism.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.