Şefa social-democraţilor suedezi, Magdalena Andersson, urmează să înfrunte - luni - un nou vor în Parlament pentru a deveni premier, după demisia haotică de miercuri, a anunţat preşedintele Legislativului, Andreas Norlen, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducătoarea social-democrată a fost aleasă premier miercuri, după care a demisionat - la şapte ore după vot -, după o zi de coşmar, marcată de respingerea bugetului şi retragerea ecologiştilor din Guvern.

”Regret profund evenimentele care au avut loc în Parlament ieri (miercuri)”, a declarat preşedintele Parlamentului Andreas Norlén

Aceste scene ”par de neînţeles poporului suedez şi dăunează încredrii în sistemul politic”, a deplâns el într-o conferinţă de presă.

El a conchis, în urma unor consultări cu liderii partidelor parlamentare, că intenţiile acestora în privinţa alegerii viitorului premier sunt neschimbate.

Magdalena Andersson urmează., astfel, să înfrunte un nou vot luni, a anunţat el, de această cu un Guvern în întregime social-democrat, fără ecologişti.

În pofida faptului că a fost aleasă premier cu doar câteva ore înainte să demisioneze, această economistă în vârstă de 54 de ani nu intrase în mod oficial în funcţie.

Intrarea în funcţie are loc, în mod tradiţional, după prezentarea Guvernului regelui, care ar fi urmat să aibă loc vineri.

O campioană afişată a egalităţii între sexe, Suedia nu a mai avut până acum o femeie premier.

Postul de prim-ministru a fost ocupat de către 33 de bărbaţi de când a fost înfiinţat, în 1876.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.