Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus să medieze între Dalai Lama şi China în vederea unei soluţionării a crizei din Tibet, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă Franţa poate fi utilă în vederea soluţionării situaţiei între Dalai Lama şi poporul său şi China, eu voi face tot posibilul”, a declarat Macron miercuri într-o discuţie cu studenţi de la Universitatea George Washington, în capitala federală americană.

”Simt nişte prime semnale potrivit cărora preşedintele (chinez XI Jinping) vrea să acţioneze, sper”, a continuat şeful statului francez, care a respins însă ideea unei întâlniri în Franţa cu liderul spiritual tibetan.

”Dacă îl voi întâlni, acest lucru va provoca o criză cu China”, a spus el, amintind însă că s-a întâlnit cu Dalai Lama în campania electorală franceză.

O întâlnire la Paris, ”fără condiţii prealabile, numai pentru a trimite un semnal, cred că ar fi un lucru inutil şi contraproductiv”, a spus el.

MIJLOACE SUPLIMENTARE ÎN COALIŢIE ÎN SIRIA

Franţa îşi va spori participarea la coaliţia antijihadistă în Siria, a anunţat Macron fără să ofere precizări.

”Suntem deplin angajaţi, continuăm efortul şi ne vom spori angajamentul în cadrul coaliţiei internaţionale”, a spus el într-o conferinţă de presă.

”Voinţa noastră este, în aceste ultime luni de acţiune contra Daech (acronomul arab al Statului Islamic), să putem să ne acordăm toate mijloacele pentru a ne termina operaţiunile”, a spus el.

”În funcţie de nevoi care vor fi menţionate de comandament, vom contribui cu un pic mai multe mijloace franceze în cadrul coaliţiei”, a declarat Macron.

”NU MĂ SIMT DELOC PRIMĂ DOAMNĂ”

”Ceea ce nu-mi place este că nu există pauze”, s-a confesat Prima Doamnă franceză, la RTL, despre viaţa sa la Palatul Élysée, în cursul unei vizite la o şcoală în Georgetown.

În cadrul viziei de stat, împreună cu soţul său, preşedintele Republici franceze, Brigitte Macron şi-a oferit un moment de linişte, departe de protocol şi obligaţii diplomatice.

”În mintea mea, eu sunt soţia lui Emmanuel Macron, nu a preşedintelui”, a spus ea, adăugând ”nu mă simt deloc Primă Doamnă”.

Cu toate acestea, soţia şefului statului francez nu respinge acest rol, însă ia în considerare ”această responsabilitate care-ţi revine” din perspectiva unei femei care nu se simte diferită de femeia care era înainte să ajungă la Élysée.

”Nu m-am schimbat, nici în mintea mea şi nici în modul de a trăi”, spune ea.

Însă Brigitte Macron are un regret. ”Ceea ce este foarte apăsător este că vorbesc uşor, iar, acum, avem uneori impresia că orice cuvânt este un cuvânt în plus”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.