Preşedintele francez Emmanuel Macron ”urmăreşte îndeaproape situaţia” din Rusia şi rebeliunea Wagner, anunţă Palatul Élysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului franxcez rămâne însă ”concentrat asupra ajutării Ucrainei”, precizează preşedinţia franceză.

Gruparea paramilitară rusă Wagner, condusă de către Evgheni Prigojin, a intrat în rebeliune împotriva puterii militare ruse, pe care o acuză de bombardarea oamenilor săi, acuzaţii dezminţite de către Ministeruk rus al Apărării.

Oamenii lui Prigojin au intrat în oraşul Rostov-pe-Don în noaptea de vineri spre sâmbătă, unde şeful Waggner afirmă că a preluat controlul unor instalaţii militare.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, Wagner se îndreaptă către nord, către Moscova, iar oamenii săi se află la Voronej, la jumătatea drumului între Rostov-pe-Don şi capitala rusă.

Prigojin a cerut sâmbătă, într-o postare pe Telegram, să se întâlnească cu ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi şeful Statului Major Valeri Gherasimov, ameninţând că se duce la Moscova, dacă nu vin ei la el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a reacţionat, într-o scurtă alocuţiune televizată, a denunţat o ”trădare” şi ”o ameninţarea de moarte la adresa statului rus” şi s-a angajat să-i ”pedepsească” pe cei  care iau parte la ea.

El a recunoscut o situaţie dificilă la Rostov-pe-Don şi a cerut oamenilor Wagner să-şi oprească rebeliunea şi să se desolidatizeze de şeful lor.

Măsuri de securitate au fost consolidate în Rusia.

Regiunile Moscova şi Voronej se află în prezent în ”regim de operaţiune antiteroristă” - care permite restrângerea deplasărilor şi multiplicarea controalelor.

Toate evenimentele publice din Moscova au fost anulate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.