Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, duminică, la Biarritz, că ţările din G7 sunt de acord să ajute cât mai curând posibil naţiunile afectate de incendiile din ultima perioadă din pădurea amazoniană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Există o reală convergenţă în a spune: ‘Suntem cu toţii de acord să ajutăm cât mai curând posibil ţările lovite de aceste incendii’”, a spus preşedintele francez, gazdă a summit-ului celor şapte mari puteri, care se desfăşoară până luni la Biarritz.

Macron, care vineri a criticat lipsa de reacţie a preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro în privinţa acestui dezastru, a precizat că marile puteri trebuie să îşi arate susţinerea. Imaginile cu “plămânul planetei” în flăcări eu emoţionat întreaga lume şi au propulsat subiectul în centrul discuţiilor de la summit-ul G7, în ciuda reticenţei iniţiale a Braziliei, care nu este prezentă.

Duminică, Emmanuel Macron a menţionat că există discuţii cu toate ţările din zona amazoniană “pentru a se putea finaliza angajamente concrete cu privire la mijloace tehnice şi financiare”. “Lucrăm la un mecanism de mobilizare internaţională pentru a putea ajuta în cel mai eficient mod aceste ţări”, a adăugat Macron.

El a declarat că la summit s-a discutat şi despre problema reîmpăduririi Amazoniei, menţionând însă şi ataşamentul ţărilor afectate faţă de suveranitatea lor. “Însă miza Amazonia pentru aceste ţări şi pentru comunitatea internaţională – în ceea ce priveşte biodiversitatea, oxigenul, lupta împotriva încălzirii globale – face necesară reîmpădurirea”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.