Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Mario Draghi îndemană joi statele membre ale Uniunii Europene (UE) să reformeze regulile bugetare europene definite de criteriile de la Maastricht, pentru a permite cheltuieli mai mari în investiţii, recunoscând totodată că este necesară o reducere a datoriei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tot aşa cum aceste reguli nu ne-au restrâns reacţia împotriva pandemiei (covd-19), ele nu trebuie să ne împiedice, de-acum, să realizăm toate investiţiile necesare”, reclamă cei doi lideri într-un editorial publicat pe site-ul Financial Times (FT).

Mesajul lui Emmanuel Macron, susţinut de această dată de către omologul său italian, se adresează statelor membre UE cele mai ataşate de regulile în vigoare, din nordul Europei, care şi-au exprimat reticenţa în acest sens înainte de adoptarea unui buget excepţional al relansării economice postcovid.

Germania noului cancelar Olaf Scholz este, de asemenea, foarte rezervată în acest subiect.

”Trebuie să ne reducem nivelul îndatorării, nu există vreo îndoială cu prvire la acest lucru, însă nu putem spera să atingem acest obiectiv prin creşterea impozitelor sau prin tăieri de nesusţinut ale unor cheltuieli sociale şi nici să ucidem creşterea aflată în stadiul embrionar printr-o reechilibrare a finanţelor publice, printr-o ajustare bugetară care nu ar fi viabilă”, pledează cei doi.

”Este necesar să dispunem de o marjă mai mare de manevră şi să putem realiza cheltuieli-cheie necesare viitorului nostru şi suveranităţii noastre. Regulile bugetare trebuie să favorizeze datoria creată în vederea finanţării acestor investiţii, care contribuie în mod de netăgăduit la bunăstarea generaţiilor viitoare şi la creşterea (economică) pe termen lung, dat fiind că aceste cheltuieli publice participă de fapt la viabilitatea datoriei pe termen lung”, susţin ei.

Emmanuel Macron a anunat deja, la 9 decembrie, că vrea să reformeze criteriile de la Maastricht, una dintre priorităţile preşedinţiei franceze a UE, apreciind că problema ”pentru sau contra 3%” deficit este ”depăşită”.

Potrivit Palatului Élysée, Emmanuel Macron contează pe summitul informal al şefilor de stat şi de guverne din UE să facă o ”estimare a nevoilor de investiţii şi a regulilor care este necesar să fie schimbate în consecinţă, inclusiv reguli cu privire la concurenţă şi reguli comerciale, dar şi reguli bugetare europene”, ”care este necesar să fie adaptate mizei epocii”.

Aceste lucrări, doreşte preşedinţia franceză, este necesar să implice toate guvernele din UE, dar şi parteneri sociali şi societatea civilă, în următoarele săptămâni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.