S-ar putea să nu fie posibil să îl trimitem pe Vladimir Putin să fie acuzat de crime de război la Haga dacă el este singura persoană cu care Occidentul trebuie să negocieze sfârşitul războiului din Ucraina, a declarat miercuri Emmanuel Macron, care, într-un amplu discurs rostit la o conferinţă pe teme de securitate desfăşurată la Bratislva, a pledat pentru garanţii de securitate pentru Ucraina în aşteptarea aderării sale la NATO, dar şi pentru o întărire a apărării europene în cadrul Alianţei Nord Atlantice, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă în câteva luni vom avea o fereastră pentru negocieri, problema va fi să decidem între un proces şi o negociere. Trebuie să negociezi cu liderii pe care îi ai de facto şi cred că negocierile vor fi o prioritate. Te poţi trezi în situaţia de a spune: Vreau să mergi la închisoare, dar eşti singurul cu care pot negocia", a declarat Emmanuel Macron în ceea ce The Guardian consideră că sunt cele mai sincere remarci de până acum ale unui lider european cu privire la necesitatea de a negocia cu Putin.

Liderul francez a precizat însă că, între timp, ar trebui adunate probe împotriva Rusiei şi a liderilor săi.

Macron a declarat că Rusia şi-a pierdut orice legitimitate, dar că, dacă viitoarea contraofensivă ucraineană nu îşi va atinge obiectivele militare, va trebui să fie evaluată natura viitorului sprijin european pentru Ucraina.

În acelaşi timp, el a spus că Ucraina îşi apără nu doar propriile graniţe, ci şi pe cele ale Europei şi a cerut continuitate în politica SUA faţă de Ucraina, avertizând în acelaşi timp că UE trebuie să se pregătească pentru consolidarea propriei apărări, mai ales în perspectiva alegerii unei administraţii republicane la Washington.

Insistând pentru creşterea cheltuielilor şi a coordonării europene în domeniul apărării, el a spus că "securitatea şi stabilitatea (europenilor - n.r.) nu ar trebui să fie delegate şi lăsate la discreţia alegătorilor americani".

Referindu-se la afirmaţia sa din urmă cu trei ani, potrivit căreia NATO se afla în "moarte cerebrală", el a spus că invazia lui Putin în Ucraina a fost un semnal de alarmă la care NATO a răspuns bine. Dar a subliniat că unii membri ai NATO - fără a menţiona direct Turcia - nu au impus sancţiuni Rusiei.

El a recunoscut pe de altă parte că, în trecut, Europa de Vest nu a fost sensibilă la solicitările Estului. "Unii au spus că aţi ratat ocazia de a tăcea. Cred că am pierdut şi noi ocazia de a vă asculta. Acest timp s-a încheiat", a spus Macron, în aplauzele publicului.

CITEȘTE ȘI Macron spune Europei de Est: Ar fi trebuit să vă ascultăm în privinţa Rusiei

Referindu-se la divizarea Europei impusă Estului în urma celui de-al Doilea Război Mondial, Macron a declarat că Europa nu trebuie să mai permită ca Europa de Est să fie răpită de Rusia a doua oară, adăugând că înstrăinarea forţată a slăbit întreaga familie europeană.

GARANŢII DE SECURITATE PENTRU UCRAINA

Macron crede că la următorul summit NATO de la Vilnius, care va avea loc în iulie, nu se va putea ajunge la un consens privind viitoarea apartenenţă a Ucrainei la NATO. De aceea, "trebuie să construim ceva între garanţiile de securitate oferite Israelului şi apartenenţa cu drepturi depline la NATO. Avem nevoie de ceva tangibil, clar şi concret. Avem nevoie de o cale spre aderare", a pledat Macron.

El a adăugat că Ucrainei trebuie să i se ofere mijloace suficiente pentru a opri alte agresiuni. "Trebuie să putem garanta că acestea sunt tangibile şi durabile", deoarece protejează Europa, a spus Macron.

Fiecare ţară, a arătat el, ar trebui să aibă dreptul de a-şi alege aliaţii. Invazia Rusiei a fost un eşec geopolitic care a agravat neîncrederea tuturor vecinilor săi. "Nu mai există spaţiu în Europa pentru delirul imperialist", consideră Macron.

Însă, pe de altă parte, el a făcut un apel către ţările din Europa Centrală şi de Est insistând că un pilon european puternic în cadrul NATO este în beneficiul tuturor. Macron a pledat pentru o apărare europeană mai puternică în cadrul Alianţei, în condiţiile în care mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est sunt sceptice faţă de o asemenea idee enunţată periodic de Paris.

În discursul rostit în cadrul forumului de securitate regională Globsec de la Bratislava, preşedintele francez a cerut, de asemenea, Uniunii Europene să îşi "regândească" guvernanţa şi să "inventeze" alte "formate", pentru a putea integra mai rapid membrii candidaţi, din Balcani până în Ucraina şi Republica Moldova, relatează AFP.

"Dacă vrem (...) să avem greutate în faţa Rusiei, dacă vrem să fim credibili faţă de ucraineni, trebuie să dăm Ucrainei mijloacele de a preveni orice nouă agresiune (rusă) şi să o includem într-o arhitectură de securitate (credibilă)", a insistat şeful statului francez. "Iată de ce sunt în favoarea - şi acesta va fi subiectul discuţiilor colective din săptămânile următoare, de acum şi până la summitul de la Vilnius - de a oferi Ucrainei garanţii de securitate tangibile şi credibile", a insistat el.

Pe 11 şi 12 iulie, la Vilnius, şefii de stat şi de guvern din cadrul NATO urmează să îşi reafirme sprijinul politic şi militar pentru Ucraina.

Aceste garanţii pot fi acordate de diferitele state membre ale NATO, în aşteptarea intrării Ucrainei în Alianţă, o perspectivă care rămâne îndepărtată atât timp cât va fi în război cu Rusia.

PERICOLUL UNUI CONFLICT ÎNGHEŢAT

Garanţiile de securitate ar putea implica furnizarea de arme şi tehnologie, precum şi formarea de personal militar, în special de piloţi de vânătoare, pentru a aduce Ucraina la standardele NATO cât mai repede posibil.

În Est, unii se tem că un angajament insuficient din partea aliaţilor în privinţa Ucrainei ar putea duce la o îngheţare a actualei linii de front şi la consolidarea câştigurilor teritoriale ale Rusiei fără a aduce pacea. "Un conflict îngheţat nu va face decât să ofere Rusiei un respiro pentru a pregăti o altă agresiune", spune Slawomir Debski, directorul Institutului polonez pentru afaceri internaţionale (PISM).

Emmanuel Macron, ale cărui iniţiative diplomatice de la începutul ofensivei ruseşti i-au lăsat adesea pe partenerii săi estici nedumeriţi, dacă nu chiar neîncrezători, a încercat să-i liniştească în acest sens. "Pacea nu poate fi o încetare a focului care consacră o stare de fapt şi care echivalează cu crearea unui conflict îngheţat", a spus el. "Trebuie să ne punem în situaţia de a susţine Ucraina pe termen lung într-un conflict de intensitate mare şi medie", a insistat el.

Emmanuel Macron şi-a iritat de mai multe ori partenerii sugerând că Rusia nu trebuie "umilită" şi că ar trebui să i se ofere şi ei "garanţii de securitate" după război, pentru a nu repeta greşelile din 1918, care au dus la ascensiunea Germaniei naziste. De atunci, el şi-a reajustat discursul, insistând că pacea poate fi negociată doar în condiţiile Ucrainei şi că aceasta va necesita "înfrângerea" Rusiei.

O "Europă a apărării", un "pilon european în cadrul NATO", este "esenţială, dacă vrem să fim credibili pe termen lung", a spus el, făcând apel la europeni să dobândească o "capacitate de atac în adâncime" şi să cumpere arme europene. "Geografia nu se va schimba", a insistat el, iar noi va trebui, de asemenea, să "coexistăm cât mai paşnic posibil, fără a fi naivi, cu Rusia de mâine".

Est-europenii sunt ataşaţi visceral de NATO, singurul bastion în ochii lor împotriva a ceea ce ei percep ca o ameninţare existenţială din partea Rusiei şi nu văd cu ochi buni consolidarea suveranităţii europene susţinută de preşedintele francez, notează AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.