Canddatul în alegerile prezidenţiale franceze Emanuel Macron, care şi-a prezentat joi programul electoral, declară că nu regretă faptul că a spus că NATO se află în stare de ”moarte cerebrală”, scrie Le Figaro

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îmi asum în întregime (declaraţiile) în (acel) context”, a răspuns preşedintele francez în exerciţiu, întrebat dacă regretă aceste afirmaţii.

”Rusia a provocat un electroşoc. Dacă aş fi considerat în 2019 că trebuia să plecăm din NATO, aş fi făcut-o”, a declarat el.

”Nu am apărat niciodată o astfel de soluţie. Am considerat mereu că NATO ne aducea (multe), dar am considerat că era necesară o clarificare strategică, pe care suntem pe cale să o facem”, a declarat Macron.

”Războiul (din Ucraina) creează o ameninţare fără precedent la frontierele noastre, care reimpune această clarificare strategică”, apreciază el.

”Cu toate acestea, continui să cred avem nevoie de o reconstrucţie a unei ordini europene a securităţii”, subliniază candidatul la preşediţia franceză.

Macron l-a acuzat pe Putin de o ”responsabilitate funestă”, însă nu întoarce spatele poporului rus.

”Continui să cred acelaşi lucru, şi anume am făcut întotdeauna o distincţie între Putin şi poporul rus”, a declarat el.

”Vreau să salut curajul disidenţilor. Am greşi să amestecăm totul”, a subliniat el.

”Franţa susţine Ucraina. Am decis să sancţionăm Rusia. facem tot pentru a opri acest război. Dar ştiu că poporul rus nu este asta”, a dat el asigurări.

”Trebuie să construim pacea”, a îndemnat el

”Putin îşi asumă o responsabilitate funestă. I-am spus acest lucru şi i-l voi spune iar. Ucraina este un popor frate. Acest lucru va lăsa urme timp de decenii. În mod intim, poporul rus nu vrea acest lucru”, a subliniat Macron.

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko declara miercuri postului francez LCI că Războiul din Ucraina ”nu este un conflict, este un război adevărat”, ”cel mai feroce de al Doilea Război Mondial”, sublinia el.

”Am auzit declaraţiile lui Poroşenko”, a declarat Macron.

”Nu exclud să mă duc la Kiev, dar cred că responsabilitatea mea este să încerc să acţionez în mod util. Continui să fac acest lucru stând de vorbă cu preşeidntele Zelenski, însă, atât timp cât nu se cristalizează ceva tangibil, să mă duc acolo ar fi zadarnic. Rolul meu este să aştept momentul potrivit. Nu exclud nimic, dar o voi face când va fi util”, a declarat presei Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.