Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat joi să menţină sprijinul umanitar, economic şi militar al Franţei oferit Ucrainei şi să consolideze unitatea europeană ca o modalitate de a exercita presiune asupra Rusiei şi de a preveni ca Moscova să câştige războiul, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu putem permite Rusiei să câştige războiul militar”, a spus Macron într-un discurs adresat ambasadorilor francezi la Palatul Elysee.

El a stabilit obiectivul de a permite Ucrainei fie să câştige militar, fie să fie pusă într-o poziţie puternică astfel încât să obţină ”o pace negociată”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Trebuie să ne pregătim pentru un război lung”, a subliniat Macron, adăugând că acest lucru ar implica escaladarea tensiunilor în ceea ce priveşte centralele nucleare din Ucraina.

Macron a mai precizat că Franţa a sprijinit cu fermitate misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică care a sosit joi la centrala nucleară Zaporojie pentru a-i evalua nivelul siguranţei. Preşedintele francez a sugerat că îl va suna pe omologul său rus Vladimir Putin după încheierea vizitei misiunii AIEA.

Şeful statului francez a promis că va ”continua să discute” cu Rusia, în pofida criticilor din partea unor ţări, în special din Europa de Est, care au o poziţie dură împotriva Moscovei.

”Trebuie să facem tot ce este necesar pentru a obţine o pace negociată”, când Rusia şi Ucraina vor fi pregătite să stea la masa negocierilor, mai a spus el.

”Nu trebuie să lăsăm Europa să se divizeze” din cauza războiului din Ucraina şi a consecinţelor acestuia, a spus Macron, adăugând că UE nu trebuie să se alinieze ”războinicilor” sau să permită ţărilor din Europa de est să acţioneze singure în sprijinul Kievului.

Într-un discurs de aproape două ore menit să sublinieze obiectivele diplomaţiei franceze în anul următor, Macron a lăudat opiniile exprimate de cancelarul german Olaf Scholz la începutul acestei săptămâni la Praga ca fiind ”în concordanţă deplină” cu propria pledoarie pentru o Europă mai puternică, mai independentă şi mai suverană.

Macron a cerut Europei să-şi ”apere” libertăţile şi valorile şi să ”lupte” pentru ele.

El a cerut, de asemenea, diplomaţilor francezi să respingă mai agresiv dezinformarea, ştirile false şi propaganda răspândite pe reţelele sociale.

Parisul trebuie să folosească unele instrumente de comunicare pentru a ”distruge povestirile ruseşti, chineze sau turceşti” şi să poată ”conştientiza când Franţa este atacată greşit, să spună ce a făcut Franţa cu adevărat”, a conchis liderul francez.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.