Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost primit marţi, la Roma, de către premierul italian Giorgia Meloni, în plină dezbatere europeană în dosarul migraţiei, în contextul în care cei doi lideri şi-au multiplicat recent declaraţiile de împăcare şi şi-au arătat voinţa de a acţiona împreună în vederea gestionării fluxurilor de migranţi de la Lampedusa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului francez, care a primitr-o pe şefa Guvernului italian la Paris în iunie, a participat marţi la funeraliile fostului preşedinte italian Giorgio Napolitano.

Cei doi lideri au sosit împreună la Palazzo Chigi, sediul preşedinţiei Consiliului de Miniştri, în capitala italiană, a constatat un forograf AFP.

Nicio conferinţă de presă nu era prevăzută în urma întâlnirii, au anunţat anturajele celor doi.

Emmanuel Macron şi Giorgia Meloni şi-au multiplicat recent declaraţiile de liniştire şi şi-au exprimat voinţa de a acţion a împreună în vederea gestionării fluxurilor de migranţi, în urma sosirii, în decurs de câteva ziole, la jumătatea lui septembrie, a mii de persoane pe insuliţa italiană Lampedusa, situată la 150 de kilometri de coasta Tunisiei la Marea Mediterană.

”Nu-i putem lăsa pe italieni singuri”, declara duminică seara, la televizor, Emmanuel Macron.

Giorgia Meloni a anunţat imediat că ”primşete cu mare interes” această mână întinsă.

Ei s-au revăzut vineri în Malta, la cel de-al zecelea summit al ţărilor din sudul Uniunii Europene (UE)

Numărul migranţilor care sosesc în Italia cu ambarcaţiuni din Africa de Nord a crescut,

Până în prezent, Italia a înregistrat 133.000 de migranţi, după ce în 2022, în aceeaşi perioadă, înregistra 70.000.

Însă bilanţurile nu le-au depăşit încă pe cele din 2016, când peste 181.000 de oameni - mulţi sirieni care fugeau de război - au ajuns în Italia.

Relaţiile Parisului cu Roma s-au tensionat în noiembrie 2022, când Italia a refuzat să primească nava umanitară Ocean Viking cu 230 de migranţi la bord, determinând Franţa să o lase să acosteze la Toulon şi să denunţe comportamentul ”inacceptabil” al Romei.

Giorgia Meloni, şefa Partidului Fratelli d'Italia (FdI, postfascist), le reproşează celorlalte state membre ale Uniunii Europene (UE) faptul că nu-şi asumă partea în găzduirea migranţilor, în contextul în care această ţară se află în prima linie a migraţiei.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a efectuat o vizită pe Insula Lampedusa, la invitaţia şefei Guvernului italian, şi a prezentat un plan de ajutare de urgenţă în zece puncte, constând într-o consolidare a controalelor pe mare, a luptei împotriva traficanţilor şi într-o accelerare a procedurilor de examinare a cererilor de azil.

Emmanuel Macron a asistat, la Roma, la funeraliile civile ale fostului preşedinte italian Giorgio Napolitano (2006-2015), un lider istoric al Partidului Comunist şi un promotor al construcţiei europene, care a decedat vineri la vârsta de 98 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.