Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis omologului chinez, Xi Jinping, că urmăreşte cu interes evenimentele din Hong Kong şi că în continuare sprijină principiul „o ţară, două sisteme” prin care Beijingul controlează teritoriul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un oficial de la palatul Elysee a declarat sâmbătă: „Preşedintele a spus că monitorizează situaţia şi a reiterat sprijinul Franţei pentru principiul «o ţară, două sisteme»”.

China a adoptat legea securităţii naţionale pentru Hong Kong, iar activiştii pentru democraţie, diplomaţii şi unii reprezentanţi ai mediului de afaceri se tem că aceasta va pune în pericol statutul semi-autonom şi rolul de hub financiar.

Noua legislaţie a reaprins tensiunile dintre Washington şi Beijing şi a făcut ca Uniunea Europeană să îşi exprime „serioasa îngrijorare”.

Hong Kong a fost subiect al unei discuţii telefonice de o oră şi jumătate, de vineri, dintre Macron şi Xi, a mai spus oficialul.

Într-un comunicat, Palatul Elysee a spus că a avut loc o convorbire vineri, fără a menţiona Hong Kong-ul, iar între subiectele abordate de cei doi regăsindu-se pandemia. Macron a subliniat rolul esenţial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acuzată de Washington că nu a gestionat bine criza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.