Emmanuel Macron efectuează joi o vizită la Londra, cu ocazia marcării a 80 de ani de la ”Apelul de la Londra” şi urmează să-i înmâneze prinţului Charles, care o reprezintă pe regina Elizabeth a II-a, la Carlton Gardens, unde se afla cartierul general al Franţei libere, insignele Ordinului Legiunii de Onoare decernat capitalei britanice, unde generalul Charles de Gaulle s-a refugiat din 1940 în 1944 pentru a conduce lupta pentru libertate, relatează Le Point.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Izolată la Windsor din cauza vârstei înaintate, Elizabeth a II-a s-a întâlnit cu Macron în două rânduri - în iunie 2018 la Portsmouth, cu ocazia marcării a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia şi în decembrie 2019, la Londra, cu ocazia marcării a 70 de ani de la înfiinţarea NATO. Acestea au fost reuniuni publice, în cursul cărora nu au avut loc reuniuni private.

Regentul de facto al Regatului Unit, Charles este, la fel ca mama sa, un francofil şi un francofon. Francofilia prinţului este împărtăşită de soţia sa, ducesa de Cornwel. El i-a transmis afecţiunea faţă de Franţa fiului său mai mare William, care nu vorbeşte franceză.

Charles este unul dintre arhitecţii operaţiunii franco-britanice ”Vecinii”, vizând o consolidare a Antantei cordiale a tineretului la nivel cultural şi înfrăţirii.

Revenit la putere în 1958, după preşedinţia şi guvernul provizorii din perioada 1944-1946, generalul de Gaulle a ocupat un loc aparte între cei şapte preşedinţi ai Republicii franceze care s-au întâlnit cu Elizabeth a II-a.

El a efectuat o vizită oficială la Londra la 4-5 aprilie 1960, iar regina a inaugurat la 23 iunie 1993 statuia liderului Franţei Libere la Carlton Gardens.

Viitorul coroanei este însă în afara Uniunii Europene după Brexit, iar o viitoare relaţie a Londrei cu cei 27 rămâne de scris.

Charles este convins că, după această ruptură, regatul nu se va replia în sine şi nu se va sustrage responsabilităţilor şi provocărilor la adresa continentului european. Noile jaloane ale relaţiei franco-britanice urmează să fie puse de către Macron şi Boris Johnson.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.