Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat marţi la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, timp de o oră şi 20 de minute, şi a îndemnat la retragerea forţelor ruse din Centrala Nucleară Zaporijjea, în sudul Ucrainei, subliniind ”riscurile” pe care le reprezintă prezenţa acestora la adresa securităţii instalaţiei, anunţă preşedinţia franceză, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Republicii (franceze) şi-a subliniat îngrijorarea faţă de ameninţarea pe care reprezintă prezenţa şi acţiunile forţelor armate ruse şi contextul războiului şi conflictelor în curs asupra siguranţei şi securităţii instalaţiilor nucleare ucrainene şi a îndemnat la retragerea acestor forţe” ruse, anunţă într-un comunicat Palatul Élysée.

Cei doi şefi de stat au evocat diverse subiecte, între care situaţia pe front şi ”terorismul nuclear rus” la Centrala Nucleară ucraineană Zaporijjea, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Volodimir Zelenski.

Emmanuel Macron a insistat asupra propunerii directorului general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi, care vrea ”o misiune la faţa locului în cel mai scurt timp, iar cei doi preşedinţi au discutat despre modalităţile unei asemenea misiuni”, precizează preşedinţia franceză.

Centrala Nucleară Zaporijjea, cea mai mare din Eueropa, a fost cucerită la începutul lui martie de trupe ruseşti, după invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie.

De la sfârşitul lui iulie, mai multe bombardamente - de care cele două părţi se acuză reciproc - au vizat instalaţia , ceea ce alimentează temeri cu privire la o catastrofă nucleară şi a condus, săptămâna trecută, la organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, la solicitarea Moscovei.

Cei doi şefi de stat au discutat, de asemenea, despre ”ajutoul macro-financiar al Ucrainei şi provocări la adresa securităţii alimentare” cauzate de războiul rus, anunţă Zelenski pe Twitter, care mulţumeşte Franţei pentru ajutor şi îndeamnă la ”creşterea sancţiunilor impuse Rusiei”.

Palatul Élysée citează de asemenea problema ”exportului cerealelor ucrainene, indispensabile securităţii alimentare mondiale” şi continuarea ”implementării acordului care permite exporturi pe cale maritimă din portul Odesa”.

”Franţa îşi continuă susţinerea eforturilor europene în cadrul «căilor solidarităţii» în exportarea cerealelor ucrainene pe cale rutieră şi fluvială. Acestea au permis exportarea a 2,8 milioane de tone în iulie, iar ritmul continuă să se accelereze”, subliniază preşedinţia franceză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.