Preşedintele francez Emmanuel Macron îl asigură pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski că revenirea conflictului israeliano-palestinian în centrul atenţiei internaţionale nu afectează susţinerea Uniunii Europene (UE) a Ucrainei, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Multiplicarea crizelor nu va slăbi susţinerea franceză şi europeană a Ucrainei, care va rămâne atât timp cât va fi necesar”, i-a spus Mmacron lui Zelenski miercuri, într-o convorbire telefonică, anunţă Palatul Elysée.

Cei doi preşedinţi au discutat despre capacităţile militare ale Ucrainei, care aşteaptă o nouă campanie de bombardamente ruseşti în timpul iernii şi despre ”nevoi” odată cu apropierea iernii, au anunţat cele două preşedinţii.

Şeful statului ucrainean a subliniat pe X că ţara acordă ”o mare importantă ajutorului militar al Frabnţei”, care a furnizat tunuri de artilerie de tip Caesar şi a promis rachete cu rază lungă de acţiune de tip Scalp.

Ei au ”făcut bilanţul Iniţiativei Păcii ucrainene şi problemelor referitoare la securitatea alimentară”, potrivit Palatului Elysée.

Ei au evocat un culoar la Marea Neagră destinat exporturilor cerealelor pe care Ucraina vrea să le pună pe piaţă, în pofida unei blocade ruse, a precizat Volodimir Zelenski.

Ei au discutat despre o internsificare a violenţelor în Orientul Mijlociu, masacrarea unor israelieni de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas la 7 octombrie şi războiul Israelului în Fâşia Gaza.

”Am subliniat amândoi necesitatea protejării civililor şi evitarea oricărei noi escaladări în regiune”, potrivit preşedintelui ucrainean.

Premierul eston Kaja Kallas a avertizat, la Palatul Elysée, unde a fost primită de către Emmanuel Macron, cu privire la riscul dispersării atenţiei Occidentului din cauza conflictului israeliano-palestinian.

”Trebuie să ne menţinem mai mult ca niciodată susţinerea Ucrainei, până la victorie”, a subliniat ea într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez.

Ucraina se aşteaptă în această iarnă la o nouă campanie de bombardamente ruseşti a infrastructurilor esenţiale, la fel ca anul trecut, când atacuri regulate au lăsat milioane de ucraineni în beznă şi frig.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.