Franţa ridică tonul, în contextul unei îngrijorări a comunităţii internaţionale faţă de soarta populaţiei Fâşiei Gaza, iar preşedintele francez Emmanuel Macron îi cere miercuri premierului Benjamin Netanyahu să ”înceteze” operaţiunile militare în enclavă, apreciind că ”bilanţul uman şi situaţia umanitară” sunt ”intolerabile”, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Palatul Élysée anunţă că Macron i-a transmis într-o convorbire la telefon lui Netanyahu, ”opoziţia Franţei faţă de o ofensivă israeliană la Rafah” şi a evocat ”urgenţa extremă de a încheia, fără nicio amânare, un acord privind un armistiţiu”.

Şeful statului francez consideră că este ”imperativ să se deschidă portul Ashdod, o cale terestră din Iordania şi toate punctele de trecerea frontierei”, în vederea trimiterii de ajutoare în teritoriul palestinian.

Lipsa accesului umanitar este ”nejustificată”, a subliniat el, în contextul în care doctorul Rik Peeperkor, reprezentantul Organizaţiai Mondiale a Sănătălii (OMS) în teritoriile palestiniene ocupate a tras un semnal de alarmă în acest sens.

Mai puţin de jumătate dintre misiunile OMS vizând trimiterea de ajutoare în Fâşia Gaza au fost autorizate, în timp ce spitalele sunt ”complet copleşite, depăşite şi insuficient aprovizionate”, a denunţat reprezentantul OMS.

Emmanuel Macron a insistat asupra ”urgenţei încheierii fără întârziere a unui acord în vederea unui armistiţiu şi intrarea masivă de ajutor de urgenţă”.

Însă Haaretz scrie că Benjamin Netanyahu a ordonat delegaţiei israeliene prezente la Cairo, la negocieri cu bătaie lungă, să nu se prezinte la întâlniri miercuri.

Parisul pare că încearcă să oprească ambiţiile militariste ale Israelului.

Franţa a exercitat presiuni, în ultimele zile, asupra Israelului în problema coloniştilor israelieni, prin sancţionarea unor dintre ei, acuzaţi de uciderea unor civili în Cisiordania.

Acest subiect a fost abordat de cei doi lideri.

Emmanuel Macron a reiterat ”condamnarea” de către Franţa a politicii israeliene a colonizării şi a cerut desfiinţarea unor ”avansposturi”.

El a cerut ”evitarea oricărei măsuri susceptibile să conducă la o escaladare necontrolată la Ierusalim şi în Cisiordania”.

El l-a îndemnat pe ”premier şi pe toţi liderii israelieni să aibă curajul de a le oferi cetăţenilor lor un viitor al păcii”, pe care ”numai soluţia cu două state” şi înfiinţarea Palestinei, la care aspiră palestinienii, îl poate permite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.