Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut într-o convorbire la telefon joi premierului israelian Benjamin Netanyahu să renunţe la orice plan de anexare a teritoriilor palestiniene, o întreprindere care ar dăuna păcii, apreciază şeful statului francez, a anunţat vineri Palatul Élysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Macron ”i-a amintit (lui Netanyahu) angajamentul Franţei faţă de pace în Orientul Mijlociu şi i-a cerut să se abţină de la luarea vreunei măsuri de anexare a teritoriilor palestiniene. El a subliniat că o asemenea măsură ar fi contrară dreptului internaţional şi ar compromite posibilitatea unei soluţii cu două state în vderea unei păci drepte şi durabile între israelieni şi palestinieni”, precizează într-un comunicat preşedinţia franceză.

Potrivit unui acord încheiat de către Netanyahu şi fostul său rival în alegeri Benny Gantz, Guvernul pe care l-au format se paote pronunţa asupra aplicării planului american de pace la conflictul siraeliano-palestinian.

Acest plan prevede, între eltele, anexarea de către Israel a Văii Iordanului şi coloniilor evreieşti din Cisirodania, un teritoriu palestinian pe care statul evreu îl ocupă din 1967.

Parisul avertiza la sfârşitul lui iunie Israelul să nu efectueze această anexare, care i-”ar afecta” relaţiile cu Uniunea Europeană (UE), şi îşi exprima ”hotărârea” de a recunoaşte, ”când va veni momentul”, Palestina, statul la care aspiră palestinienii.

Macron a reiterat în aceeaşi convorbire telefonică ”angajamentul de nezdruncinat al Franţei faţă de securitatea Israelului şi hotărârea de a acţiona în vederea unei relaxări a tensiunilor în Orientul Mijlociu. El şi-a exprimat ataşamentul faţă de prietenia şi încrederea care leagă Franţa şi Israelul”, dă asigurări Palatul Élysée.

Miniştrii de Externe ai Franţei, Germaniei, Egiptului şi Iordaniei au avertizat marţi - într-o declaraţie comună - că ”nu vor recunoaşte nicio modificare a frontierelor din 1967”, de dinainte de ocuparea Cisiordaniei şi Fâşiei Gaza de către Israel.

Planul de pace al lui Donald Trump în Orientul Mijlociu - condamnat de către palestinieni, aliaţii arabi ai Washingtonului, UE şi ONU - a fost prezentat în ianuarie de către locatarul Casei Albe şi Netanyahu prevede ca Statele Unite să recunoască suveranitatea israeliană asupra teritoriilor anexate.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.