Preşedintele francez Emmanuel Macron ar putea să participe, în august, la summitul BRICS, în Africa de Sud, iar ministrul francez de Externe Catherine Colonna a semnalat marţi Pretoriei ”disponibilitatea şi interesul preşedintelui Macron”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”I-am transmis omoloagei mele Naledi Pandor (...) disponibilitatea preşedintelui (francez Emmanuel Macron) şi interesul său de a urma dialogul pe care Franţa îl întreţine cu BRICS”, a anunţat ministrul francez de Externe Catherine Colonna, la finalul unei vizite oficiale în Africa de Sud.

O decizie cu privire la invitarea lui Emmanuel Macron ”trebuie să fie făcută nu de către Franţa, ci de (către statele membre) BRICS, iar în primul rând, între ele, de către Africa de Sud, care este puterea care invită la summit”, a subliniat ea.

Catherine Colonna declara luni, într-o conferinţă de presă comună cu Naledi Pandor, că o asemenea invitaţie este necesar ”să respecte deplin dreptul internaţional”, o trimiterea la o eventuală participare al summit a preşedintelui rus Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin este vixzat de un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI) cu privire la croma de război a ”deportării” unor copii ucraineni în cadrul ofensivei Rusiei în Ucraina.

Acest mandat de arestare jenează Pretoria, o apropiată a Kremlinului din perioada luptei împotriva apatheidului, dar care este membră a CPI şi care este obligată, în această calitate, să-l aresteze pe Putin dacă pune piciorul pe teritoriul sud-african.

Pretoria refuză să condamne Moscova de la începutul războiului rus în Ucraina şi susţine că are o poziţie neutră şi că vrea să favotizeze dialogul, ceea ce-i irită numeroşi parteneri pe scena internţaională.

”Participarea preşedintelui (francez Emmanuel) Macron, în cazul în care are loc, ar constitui o premieră în practicile adoptate până acum la summiturile BRICS”, sublinia luni şefa diplomaţiei sud-africane Naledi Pandor.

”Gazda este cea care stabileşte cine este ivitat”, a adăugat ea, precizând că o decizie în acest sens îi revine preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa.

Din BRICS fac parte cinci ţări în curs de dezvoltare - Brazilia, India, China, Rusia şi Africa de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.