Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni, la Bruxelles, cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, pentru a ”clarifica” numeroase subiecte ale unui contencios francezo-turc în ultimii ani, anunţă Palatul Élysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această întâlnire tête-à-tête, ”intensă şi substanţială”, a durat 45 de minute, la sediul NATO, înainte de începerea oficială a summitului Alianţei.

”Cei doi şefi de stat voiau să discute toate subiectele în profunzime”, a precizat Élysée, care a anunţat că ei şi-au exprimat ”voinţa de a avansa împreună în (dosarele din) Siria şi Libia”, două subiecte de divergenţă.

Emmanuel Macron şi-a ”reiterat voinţa unei clarificări strategice între aliaţi asupra valorilor, principiilor şi regulilor în NATO”, precizează preşedinţia franceză.

Franţa şi Turcia şi-au afişat poziţii antagoniste în multe subiecte la NATO, cristalizate asupra estului Mării Mediterane, un dosar în care Parisul susţine Atena împotriva unor ambiţii în domeniul gazelor naturale ale Ankarei şi unde a avut loc un ncident între bastimente rurce şi franceze în iunie 2020.

”Atunci când eşti membru al aceleiaşi Alianţe, nu poţi decide să efectuezi operaţiuni unilaterale contrare interesleor coaliţiilor pe care le-ai construit”, a denunţat joi, în faţa presei, Emmanuel Macron.

Relaţiile francezo-turce s-au degradat de asemenea puternic din cauza unor dezacorduri cu privire la Siria, Libia şi recent la conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia în nagorno Karabah.

Recep Tayyip Erdogan a pus în discuţie, în octombrie ”sănătatea mentală” a omologului său francez Emmanuel Macron, pe care l-a acuzat de faptul că poartă o ”campanie a urii” împotriva islamului, după ce acesta a apărat dreptul caricaturizării profestului Mahomed şi din cauza discursului său împotriva separatismului islamist în Franţa.

În cadrul întâlnirii de luni a avut loc o ”clarificare cu privire la islam”, anunţă Palatul Élysée.

În privinţa unui francez, Fabien Azoulay, condamnat la 16 ani de închisoare de către justiţia turcă cu privire la deţinere de stupefiante, Emmanuel Macron i-a cerut omologului său turc Recep Tayyip Erdogan ”să permită un transfer accelerat” căytre Franţa, potrivit preşedinţiei.

Într-o scurtă călătorie la Istanbul, în 2017, în vederea realizării unor implanturi capilare, Fabien Azoulay, în vârstă de 43 de ani, a fost arestat după ce a cumpărat pe Internat o fiolă de GBL, un solvent folosit ca stimulent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.