Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, afirmă susţinerea statelor europene faţă ceea ce numeşte „destinul şi calea europeană” a Ucrainei, însă arată că Uniunea Europeană nu poate demara o prcedură accelerată cu o ţară aflată în război, ignorând solicitările altor state,„ fragile”, precum Republica Moldova, care vor să se alăture Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Cred că trebuie să avem mult respect şi solidaritate pentru ucraineni şi pentru conducătorii lor. Înţeleg perfect emoţia şi aşteptările care sunt acolo. Ceea ce vă pot spune este că ieri Consiliul European a exprimat un mesaj puternic şi clar în ceea ce priveşte destinul european şi calea europeană a Ucrainei. Fără ambiguitate. Acum, putem avea o procedură accelerată sau excepţională cu o ţară în război, fără să ţinem cont de niciun criteriu? Răspunsul este: nu! Putem spune că abandonăm Moldova vecină, atât de fragilă, cu Transnistria, cu prezenţa forţelor din afară, cu dependenţa de gazul rusesc, cu refugiaţii care ajung acolo? Răspunsul e: nu! Putem uita,din cauza acestui război, procesul pe care l-au demarat de ani de zile statele din Balcanii de Vest care vor să ni se alăture şi care sunt, de asemenea, vulnerabile, care sunt afectate de destabilizarea geo-politică? Răspunsul este: nu! Ieri am transmis un mesaj clar, politic şi din inimă, Ucrainei: drumul vostru este cu noi, familia noastră este a voastră. Dar va trebui, în lunile următoare să reevaluăm profund ceea ce este Europa noastră”, a declarat Emmanuel Macron răspunzând unei întrebări într-o conferinţă de presă vineri, la Versailles.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.