Preşedintele francez Emmanuel Macron consideră că Uniunea Europeană (UE) are nevoie de o ”reaşezare foarte profundă” a relaţiei sale cu Rusia şi că ”politica sancţiunilor” şi-a atins ”limitele” atât împotriva Moscovei, cât şi Belarusului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Macron îi îndeamnă pe europeni să nu mai fie ”doar reactivi”, ci ”să definească o strategie pe termen scurt, mediu şi lung” cu privire la Rusia.

”Politica sancţiunilor preogresive în situaţii îngheţate nu mai este o politică eficientă”, a subliniat Macron marţi, într-o conferinţă de presă, după summitul european.

Macron răspundea astfel unei întrebări despre impactul sancţiunilor europene impuse Belarusului, în urma deturnării unui avion de linie Ryanair, cu scopul arestării unui opozant, Roman Protasevici, însă şi cu privire la sancţiunile impuse Rusiei în vederea eliberării opozantului politic rus Aleksei Navalnîi - care nu au condus la vreun rezultat până în prezent.

”Ceea ce spuneţi este foarte corect, dar vă gândiţi la alt tip de măsuri?”, i-a replicat preşedintele francez unui jurnalist.

”Nu este uşor de spus ce să facem după aceea. Declanşăm un conflict armat în aceste cazuri?”, a continuat el ironic.

Macron a recunoscut însă ”efcienţa relativă a dispoziţiilor pe care le-am adoptat în ultimii ani”.

Consiliul European a cerut Comisiei Europene (CE) să întocmească un raport cuprivire la modul în care să se răspundă ”în vederea unei structurări a acestei relaţii, astfel încât să ne putem marca unitatea în faţa provocărilor succesive (ale Rusiei) şi să menţinem coerenţa cuplului dialog-exigenţe”, a anunţat el.

O majoritate a statelor membre doresc o ”reaşezare profundă” a relaţiilor UE-Rusia, a mai anunţat Macron.

În ceea ce priveşte interdicţiile vizând spaţiul aerian belarus, adoptate marţi cu scopul de a obţine o eliberare a opoantului Roman Protasevici, ”oare vor fi suficiente? Nu ştiu ce să vă spun azi”, a recunoscut şeful statului francez.

Însă, a subliniat el, referinsu-se la Rusia, ”cred că ne aflăm într-un moment al adevărului în relaţia noastră cu Rusia, care trebuie să ne conducă să regândim termenii tensiunii pe care decidem să o instalăm”.

”Aşadar, în opinia mea, este vorba doar despre o etapă”, a conchis Macron, referindu-se la sancţiuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.