Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a comunicat francezilor, miercuri, că urmează luni grele, deoarece ”libertatea are un cost” şi vor fi necesare sacrificii. Guvernul său a avertizat că ar putea exista creşteri ale preţurilor la energie pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate acestea, sindicatele au respins apelul său de a face sacrificii, spunând că angajaţii au nevoie de salarii mai mari pentru a face faţă inflaţiei în creştere.

Macron a spus că oamenii trec printr-o serie de crize, pe fondul temperaturilor extreme, incendiilor şi secetelor din ultimele săptămâni, războiului din Ucraina şi perturbărilor comerţului global.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Adresându-se în prima reuniune a guvernului de după vacanţa de vară, Macron a afirmat că lumea se confruntă cu sfârşitul unei abundenţe uşoare de bunuri şi resurse şi ”cu o anumită lipsă de griji”.

”Libertatea are un cost”, a mai subliniat Macron, cerând miniştrilor săi să fie ambiţioşi, iar francezilor să accepte noi măsuri.

”Bătăliile pe care trebuie să le ducem... vor fi câştigate doar prin eforturile noastre”, a adăugat el.

În săptămânile următoare, guvernul francez va trebui să decidă dacă reînnoieşte plafonul pentru energia electrică şi gaze care expiră la sfârşitul anului şi menţine o reducere la combustibil, care împreună au contribuit la menţinerea inflaţiei mai scăzute în Franţa, în comparaţie cu alte state europene, dar care a afectat grav finanţele publice.

Franţa nu poate menţine pe perioada nelimitată plafonul preţurilor la energie pentru a ajuta gospodăriile să gestioneze creşterea inflaţiei, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Veran.

”Pot exista creşteri de preţ”, a mai spus el.

Reformele pensiilor şi ajutorului de şomaj sunt, de asemenea, în lucru şi ar putea declanşa proteste de stradă.

Philippe Martinez, şeful sindicatului CGT, a declarat pentru BFM TV după declaraţiile făcute de Macron că protestele din septembrie vor cere măsuri pentru creşterea salariilor şi limitarea creşterii preţurilor.

Macron, care a câştigat al doilea mandat prezidenţial în aprilie, dar şi-a pierdut majoritatea în parlament, se confruntă cu provocări grele, inclusiv convingerea parlamentarilor să adopte bugetul pentru 2023.

Guvernul va prezenta o legislaţie în septembrie pentru a accelera proiectele de infrastructură energetică şi a stabilini un plan pe termen scurt pentru aprovizionarea cu energie pentru iarnă, a spus Veran.

De asemenea, Franţa lucrează la un ”plan de limitare a energiei” care ar cere tuturor cetăţenilor să se angajeze într-o ”vânătoare a risipei”, precum stingerea luminilor la ieşirea din birouri, a spus Macron în iulie.

Franţa este mai puţin dependentă decât unii vecini de importurile de gaze din Rusia, care reprezintă aproximativ 17% din consumul naţional de gaze.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.